Brandweer: korter werken, zelfde loon

DEN HAAG - De brandweer krijgt werkweken van 48 uur per week in plaats van de huidige 54. Daarvoor hoeft geen loon te worden ingeleverd.Dat zijn de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten woensdag overeengekomen. Bovendien krijgen de brandweerlieden met terugwerkende kracht tot vorig jaar juni de uren die zij boven de 48 uur hebben gedraaid, uitbetaald. Voor de extra uren in 2007 krijgen 150 procent betaald.

Het akkoord maakt een einde aan een slepend conflict over de dienstroosters van de brandweerlieden. Zij werken 24 uur op, 48 uur af. Dat komt, inclusief slaapdiensten, neer op een werkweek van 54 uur. Volgens Europese regels mag dat niet meer dan 48 uur per week zijn en volgens een uitspraak van het Europees Hof van Justitie gelden slaapdiensten ook volledig als werktijd. De Nederlandse wet is vorig jaar juni daaraan aangepast.

De vakbonden eisten een kortere werkweek met behoud van loon. Eind vorige maand kregen zij al gelijk van de rechtbank in Den Haag, die in een proefproces bepaalde dat een Haagse brandweerman minder mocht gaan werken voor hetzelfde salaris. Nu ligt er een landelijke afspraak over de arbeidstijden.

Wat de financiële gevolgen zijn van de afspraken, kan de VNG niet precies aangeven. Maar zij schat dat gemeenten -en dus de burger- tientallen miljoenen euro's meer kwijt zijn aan de brandweer. ''Er moet tussen de 11 en 17 procent aan personeel bijkomen'', aldus Ina Sjerps van de VNG.

''Het zal niet eenvoudig zijn die extra mensen te vinden'' denkt Ruud Kuin van de Abvakabo FNV. ''Amsterdam zoekt er bij voorbeeld al 85, Rotterdam zestig''. ''Ze vissen allemaal in dezelfde vijver.''

Werkgevers en bonden proberen zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval nog dit jaar, nieuwe roosters te maken van gemiddeld 48 uur per week. Ondanks de kortere werkweek moet de geoefendheid van het personeel op peil blijven en waar nodig worden verbeterd. Dat mag niet ten koste gaan van de reguliere werkzaamheden. Dat vereist volgens de bonden dat de oefeningen beter worden georganiseerd. Zo nodig wordt er een dagdienst voor ingeroosterd, maar alles moet wel binnen de 48-urige werkweek passen.

De bonden leggen het akkoord de komende weken aan hun achterban voor. (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden