Brandweer Amsterdam weigert langer over te werken

Alle Amsterdamse brandweermensen weigeren nog langer over te werken, omdat landelijke cao-onderhandelingen stroef verlopen. Daardoor blijven er vanaf vrijdag auto's binnen.

De Amsterdamse brandweer weigert vanaf vrijdag nog langer over te werken. Beeld Mats van Soolingen
De Amsterdamse brandweer weigert vanaf vrijdag nog langer over te werken.Beeld Mats van Soolingen

Vrijdag komt de brandweer Amsterdam-Amstelland 15 mensen te kort. Er zijn 86 mensen nodig om al het materieel te kunnen bedienen, maar vrijdag zijn er door het niet overwerken 71 mensen beschikbaar. Dat betekent dat er twee autospuiten, een ladderwagen en een duikwagen minder kunnen uitrukken. "Mogelijk komen we dus op bepaalde plekken wat later," zegt voorzitter Barry Douma van de belangenvereniging Brandweer.

Vooral voor Noord en IJburg kan het protest gevolgen hebben. De kazerne aan de IJdoornlaan blijft dicht, dus moet de brandweer uit andere delen van de stad komen. "In Noord is vrijdag geen ladderwagen aanwezig," zegt Douma. "En we zijn daar en op IJburg altijd al laat." Ook kan er maar een duiker worden ingezet als er iemand in het water valt.

Overwerken
De brandweermannen werken volgens Douma al zonder morren over sinds 2011. "Toen is er een structureel tekort ontstaan, maar dat hebben we altijd opgevuld door over te werken. Nu de onderhandelingen over het cao-akkoord stroef lopen weigeren we dat nog langer te doen." Het hele korps weigert nog langer over te werken.

De vakbonden onderhandelen al tijden met de brandweerkamer, een vertegenwoordiging van 25 burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's, over een nieuwe cao. Een belangrijk punt in de onderhandeling is het zogeheten Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) en de manier waarop brandweermannen het AOW-gat moeten opvullen.

Pensioen
In 2006 is afgesproken dat de brandweermannen tussen hun 55e en 59e met pensioen konden, afhankelijk van het aantal dienstjaren dat ze toen hadden. Volgens Bouma willen de vakbonden dat de brandweermannen maximaal twee jaar langer doorwerken dan in 2006 is afgesproken. De Brandweerkamer wil dat mensen vier tot zeven jaar langer blijven doorwerken.

Volgens Douma, tevens voorzitter van de ondernemingsraad van de brandweer Amsterdam Amstelland, is het 'onverantwoordelijk om iemand van 62 nog met een brandweerspuit te laten werken'. Daarvoor is het werk lichamelijk te zwaar.

Onvrede
Een woordvoerder van de brandweer Amsterdam Amstelland laat in een schriftelijke reactie weten: "De korpsleiding is bekend met onvrede over de onderhandelingen, maar vindt het door de manschappen afgegeven signaal voorbarig, omdat de landelijke onderhandelingen 20 juni worden hervat."

"Kazernes in de nabije omgeving vangen de buitendienststelling op, net zoals ze dit ook doen als de betreffende kazerne een uitruk heeft.
De veiligheid van de burger is niet in het geding. De korpsleiding volgt de situatie op de voet. Zodra de veiligheid van de burger wel in het gevaar dreigt te komen, worden er per ommegaande passende maatregelen genomen."

De brandweer Amsterdam Amstelland werkt niet over totdat er een akkoord is bereikt. Het overleg tussen de bonden en de Brandweerkamer wordt 20 juni hervat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden