Brandstichter kinderdagverblijf veroordeeld

De man die afgelopen zomer in verwarde toestand brand stichtte in een kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord heeft een lange voorwaardelijke celstraf gekregen. Hij zal in een kliniek worden behandeld.

De politie loste tijdens de arrestatie een waarschuwingsschot Beeld Mark Lievisse Adriaanse
De politie loste tijdens de arrestatie een waarschuwingsschotBeeld Mark Lievisse Adriaanse

De zwaar drugsverslaafde en geesteszieke Tsjerk-Marijn J. (45) krijgt van de rechter achttien maanden cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk.

Dat betekent dat hij zijn reeds lopende behandeling in een forensische verslavingskliniek kan voortzetten en niet terug de cel in hoeft. De opname in de kliniek zal maximaal vijftien maanden duren.

Middelen
Eerder had de officier van justitie twee jaar cel geëist, waarvan 21 maanden voorwaardelijk. Tijdens de zitting verklaarde Tsjerk-Marijn J. (45) dat hij 'behoorlijk wat middelen had gebruikt', die vrijdagmiddag toen hij kinderdagverblijf Johanna Margaretha aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord binnendrong.

In de kelder stak hij een luierbak aan, waarna de 47 aanwezige kinderen in allerijl moesten worden geëvacueerd. In de kelder van de crèche kampte J. met hallucinaties, zo zei hij. "Er stond iemand tegenover me in de kelder, maar die zag me niet. Als ik met iemand praat, wil ik diegene in de ogen kijken."

Toen agenten hem wilden arresteren, verzette hij zich hevig, waarbij hij een fles naar agenten gooide. Die lostten een waarschuwingsschot. De actie van J. leidde tot grote schrik bij het personeel van de crèche, die overigens van ouders complimenten kregen voor hun koelbloedige optreden bij het in veiligheid brengen van de kinderen.

Bij de rechter betuigde J. spijt voor wat hij had uitgespookt in het kinderdagverblijf. Hij is sinds zijn twaalfde verslaafd, leidt een zwervend bestaan in Amsterdam en heeft een lange geschiedenis vol gepleegde strafbare feiten. Onderzoekers constateerden dat J. lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Gevaar
Door het in brand steken van de luiers heeft J. de 47 kinderen en 11 begeleiders in levensgevaar gebracht, oordeelt de rechter. "De gevolgen van een brandstichting zijn bijna nooit te overzien. Vuur is onvoorspelbaar en de gevolgen hadden veel groter kunnen zijn als het vuur was overgeslagen op andere goederen in de kelder of als verdachte niet op tijd was aangehouden."

"Het feit is niet alleen voor de kinderen, hun ouders en de medewerkers van het kinderdagverblijf zeer verontrustend, maar ook voor de samenleving. Het is een beangstigend idee dat een onberekenbaar persoon als verdachte, die zich in een psychose bevond als gevolg van drugsgebruik, zo een gebouw in kan komen en daar brand kan stichten," aldus de rechter.

Volgens de rechter is de behandeling in de verslavingskliniek belangrijk, omdat de kans groot is dat J. zonder hulp opnieuw een misdrijf zal plegen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden