Plus

Brandexpert: leugens in rapport over fatale brand Diemen

De officier van dienst die de leiding had tijdens de brand in de studentenflat in Diemen stond voor een onmogelijke opdracht. Dat zegt brandexpert Fred Vos in een reactie op het rapport van het Instuut Fysieke Veiligheid dat afgelopen zaterdag werd gepubliceerd.

De brand woedde op de begane grond van de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen Beeld Maarten Brante
De brand woedde op de begane grond van de studentenflat aan de Rode Kruislaan in DiemenBeeld Maarten Brante

In het rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar het optreden van de brandweer bij de brand in de studentenflat in Diemen krijgt de officier van dienst (ovd), die leiding geeft aan de bevelvoerders, er hard van langs. De onderzoekers schrijven dat die nacht niet of nauwelijks werd gecommuniceerd tussen de ovd en de bevelvoerders.

Bovendien schatte de ovd de situatie in de flat volledig verkeerd in, waardoor hij ontruiming niet nodig achtte. Daardoor kon het gebeuren dat de 27-jarige David Swart pas uren later, toen de brandweer al was teruggekeerd naar de kazerne, op de twaalfde verdieping werd gevonden. Hij was toen al overleden aan de gevolgen van rookinhallatie. Zijn vriendin werd een verdieping lager aangetroffen, wel bij bewustzijn maar zwaargewond.

Ontzettend gammel
Volgens Vos, die namens de nabestaanden van Swart eigen onderzoek doet naar de brand, krijgt de ovd onterecht de zwartepiet toebedeeld. "Het gebouw is ontzettend gammel. Er mankeert van alles aan, vooral als het gaat om de deuren en de ventilatie. De deuren lieten rook door en verkeerde ventilatie heeft gezorgd voor snelle rookverspreiding.

Anders kan het nooit gebeuren dat tot op de vijftiende verdieping in gangen en appartementen rook stond, terwijl de brand op de begane grond was. In een normaal, door de brandweer geïnspecteerd gebouw, mag dit nooit gebeuren. Ik durf te stellen dat als dit gebouw had voldaan aan alle wetten die zijn gesteld, hij de goede beslissing had genomen."

In een reactie op het rapport stelt hoofdcommandat Leen Schaap dat niet vaststaat dat Swart de brand had overleefd als de flat was ontruimd. Een merkwaardig excuus, zegt Vos. "In het Bouwbesluit staat dat binnen zestig minuten na het ontstaan van de brand de laatste door brand bedreigde personen met behulp van de brandweer moeten zijn gered. Klip-en-klaar, toch?"

Vergunning
De onderzoekers stellen in het rapport dat de vergunningen en de brandveiligheid van het gebouw in orde waren, maar daar ook dat trekt Vos in twijfel. Hij heeft verschillende documenten opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob), waaruit zou blijken dat de gebouwen nooit door de brandweer zijn goedgekeurd. "Er is wel een vergunning, maar de brandweer heeft nooit gecontroleerd of de vergunning ook werd nageleefd."

Kortom, zegt Vos, de brandweer heeft wel de papieren gecontroleerd, maar nooit de werkelijke situatie in de flats. "Door de OvD de zwartepiet toe te bedelen, wordt de aandacht van het werkelijke probleem afgeleid, namelijk de actieve plicht van de brandweer om ervoor te zorgen dat een gebouw veilig is. Eenieder die beweert dat het gebouw voldeed aan de regels, is een leugenaar."

Eric Boog, de burgemeester van Diemen, laat in een reactie weten dat de gemeente het gesprek aan gaat met de betrokken partijen over de uitkomsten van het onderzoek. "Samen met de brandweer gaan we aan de slag met de conclusies van het rapport, zodat er lering kan worden getrokken uit dit incident."

Fred Vos Beeld Eigen foto
Fred VosBeeld Eigen foto

De 24-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het aansteken van de brand komt medio november voor het eerst voor de rechter in een pro formazitting. Over zijn motief is vooralsnog niets bekendgemaakt.

De ouders van David Swart hebben in augustus aangifte gedaan tegen de brandweer en de gemeente.

Eerder publiceerde Het Parool een uitgebreide reconstructie van de brand: Wat gebeurde er tijdens en na de fatale brand in Diemen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden