Brandbrief techreuzen: ook Europa wordt strijdveld voor patenttrollen

In de Verenigde Staten smijten grote technologiebedrijven als Apple, Google en Microsoft elkaar al jarenlang om de oren met grote en peperdure rechtszaken rondom patentenkwesties. Dat dreigt binnenkort in Europa ook te gaan gebeuren, schijven de technologiereuzen in een brandbrief. De oorzaak: de nieuwe patentregelgeving die binnenkort in de hele Europese Unie moet gaan gelden.

Thomas van der Kolk
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

De octrooiwetgeving verschilt nu nog per Europees land. Al jaren probeert de Europese Unie hier een uniform systeem van te maken. Begin 2015 moet dat dan eindelijk gaan gebeuren. De belangrijkste verandering zal zijn dat het oordeel van een rechter in een patentzaak niet meer alleen zal gelden voor het land waarin de uitspraak is gedaan, maar voor de gehele EU. Er komt ook een centraal Europees hof voor beroepszaken.

De grote technologiebedrijven hebben deze aankomende verandering tot nu toe altijd gesteund. Volgens hen is een uniform octrooibeleid beter dan een afzonderlijke aanpak in elke lidstaat. Maar nadere bestudering van de plannen heeft 15 technologiebedrijven, waaronder Google, Apple, Microsoft en Samsung, van gedachten doen veranderen, schrijft The New York Times vandaag. In een gezamenlijke brandbrief die zij vandaag naar Brussel sturen schrijven ze dat de plannen niet waterdicht zijn, waardoor patenttrollen er misbruik van kunnen maken.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Patenttrollen-plaag
Patenttrollen zijn bedrijven zonder werknemers die zelf niks produceren, maar die puur bestaan om patenten van uitvinders of bedrijven op te kopen. In de Verenigde Staten vormen ze een ware plaag. Met name het Westelijke district van de staat Texas is berucht vanwege het huisvesten van dergelijke bedrijven. Door de nieuwe regels dreigen delen van Europa ook naar dit niveau af te glijden, zo vrezen de briefschrijvers.

Het probleem is volgens hen dat rechtbanken nog steeds de mogelijkheid hebben om eerst een verkoopverbod voor een product uit te vaardigen om daarna pas de patentclaim te toetsen. Nu zal zo'n verbod dus voor heel Europa gelden. De patenttrollen kunnen nu dus een Europees land uitkiezen waar zij denken de meeste kans te hebben en zo de kans op een EU-breed verkoopverbod vergroten. Bovendien kunnen zij zo enorme geldbedragen via schikkingen of boetes krijgen uit patenten die mogelijk ten onrechte zijn toegekend. Volgens de briefschrijvers zijn de nieuwe regels ook te veel geënt op het huidige Duitse patentrecht, waar een productverbod relatief makkelijk wordt toegekend.

Onder de bedrijven die de brandbrief hebben ondertekend zijn verder onder andere BlackBerry, Cisco, Hewlett-Packard, Intel en Yahoo.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden