Brandbrief over sluiten winteropvang daklozen

Als de winteropvang op 1 april sluit moeten zo'n 100 tot 150 mensen buiten slapen, vrezen daklozenorganisaties. De Belangenbehartiging Amsterdamse Dak- en Thuislozen schreef namens al deze organisaties een brandbrief aan de gemeente, waarin ze pleit voor langer openhouden van de winteropvang.

Michiel Couzy
Begeleider Mike van HVO-Querido en dakloze Ramon in de slaapzaal. Beeld Mats van Soolingen
Begeleider Mike van HVO-Querido en dakloze Ramon in de slaapzaal.Beeld Mats van Soolingen

Dit is nodig, omdat het structurele aanbod van nachtopvang niet voldoende is. "Basale opvang is nodig," zei Luc Tanja, straatpastor bij de Protestantse Diaconie Amsterdam tegen de gemeenteraad. Hij waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de daklozen die weer op straat terechtkomen: ziekte, onderkoeling, vervuiling, honger en verlies van menselijke waardigheid.

Het tekort aan nachtopvang heeft te maken met de groeiende groep daklozen in de stad, in de nasleep van de crisis, waarbij mensen in de schulden raakten en uit huis zijn gezet. stellen dat Amsterdam volgens het Europese recht verplicht is nachtopvang te bieden.

Vijftig extra plekken
Wethouder Eric van der Burg zegt dat de GGD de afgelopen maanden al kwetsbare mensen uit de winteropvang heeft gehaald en elders heeft ondergebracht. Daarnaast zijn vijftig extra plekken geregeld, die tot nader order beschikbaar blijven. Het college werkt op aandringen van de raad aan een meerjarige visie op de winteropvang. Die komt in mei aan de orde in de raad.

Van der Burg kondigde alvast aan dat hij geen voorstander is van een winteropvang die 365 dagen per jaar open is, zoals GroenLinks bepleit. Bij
winteropvang maken wij een uitzondering."

De gemeente heeft onlangs besloten extra woningen beschikbaar te stellen aan mensen in de opvang. Dit moet de doorstroming bevorderen.

Lees een reportage van Het Parool-journalist Hanneloes Pen over de opvang. "De spanningen onder de 250 daklozen namen toe."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden