Brandbrief grote steden: 'onverantwoorde situaties' opvang

De vier grote steden dreigen een afspraak over de huisvesting van achtduizend asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. In een brandbrief spreken de gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hun zorgen uit.

Ook de Amsterdamse wethouder Arjen Vliegenthart ondertekende de brandbrief. Beeld anp
Ook de Amsterdamse wethouder Arjen Vliegenthart ondertekende de brandbrief.Beeld anp

Acht wethouders stuurden de brief zondag naar de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Vanuit Amsterdam gaat het om wethouder Arjen Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie) en Udo Kock (Financiën).

In de brief waarschuwen ze voor 'onverantwoorde situaties' als ze niet meer geld krijgen om statushouders direct goed op te vangen. Maandag staat de brief ook in de Volkskrant.

De vier grote gemeenten spreken al maanden met het Rijk over de financiële compensatie die zij willen ontvangen voor de opvang van 7.781 voormalige asielzoekers die nu een verblijfsvergunning hebben. Per statushouder willen zij dit jaar zo'n 8.000 euro.

Eerlijke kans
'Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats,' aldus de gemeenten.

Als er niet voldoende middelen beschikbaar zijn, zeggen de gemeenten te moeten bezuinigen op andere belangrijke terreinen. 'Met alle maatschappelijke en politieke gevolgen van dien.'

Lees verder: Wie betaalt voor 'onze' vluchtelingen? Amsterdam in elk geval niet [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden