Brandbrief: bescherm Betondorp, Oud-Zuid en Admiralenbuurt

Verschillende belangenverenigingen pleiten in een brandbrief aan de gemeente voor de bescherming van drie stadsgebieden.

Betondorp Beeld anp
BetondorpBeeld anp

Tuindorp Watergraafsmeer, Oud-Zuid en de Admiralenbuurt moeten beter worden beschermd tegen de heersende bouwlust in de stad.

Dat stellen Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en het Genootschap Amstelodamum. In een brandbrief vragen ze het stadsbestuur de drie gebieden aan te wijzen tot beschermd stadsgezicht.

De organisaties noemen de drie delen van de stad van groot cultuurhistorisch belang, ook op landelijk niveau.

"De aantrekkende economie en het gebrek aan regelgeving voor het behoud van de gebieden heeft enorme gevolgen. Door grootschalige en kleinschalige bouwactiviteiten verdwijnen steeds meer karakteristieken."

Stadsgezicht
De drie gebieden hebben nu geen beschermde status. Eerder is gesproken over een aanwijzing als rijksbeschermd stadsgezicht, maar dit er nooit van gekomen.

"Daarmee blijven de kernmerkende kwaliteiten kwetsbaar," aldus de briefschrijvers. "Het welstandsbeleid biedt onvoldoende bescherming."

Tuindorp Watergraafsmeer, beter bekend als Betondorp, verdient volgens de organisaties bescherming vanwege de bijzondere cultuurhistorische betekenis.

De arbeiderswijk werd tussen 1923 en 1929 gebouwd vanuit het sociaal-democratische ideaal dat elke arbeider recht had op een eengezinswoning met tuin.

Oud-Zuid, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, wordt geprezen als een typische mix van particulier initiatief en overheidsbemoeienis. Rond het Vondelpark streek de gegoede burgerij neer die de drukke stad wilde ontvluchten, in de oudere delen van De Pijp kwamen arbeiders en middenstanders te wonen.

De Admiralenbuurt maakt deel uit van Plan West dat tussen 1922 en 1927 werd gerealiseerd. De wooncomplexen in de vorm van gesloten bouwblokken van vier of vijf bouwlagen met binnentuinen waren voor die tijd zeer vernieuwend. Het Mercatorplein, dat werd ontworpen door de architect H.P. Berlage, onderstreept de invloed van de Amsterdamse School.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden