Brandblussersfabrikant Ajax verhuist naar Utrecht

Ajax verhuist van Amsterdam naar Utrecht; tenminste de historisch aan de voetbalclub verwante brandblusserfabrikant. Daarmee verliest Amsterdam 250 arbeidsplaatsen.

Herman Stil
De relatie tussen de brandblussers van Ajax en de voetbalclub Ajax is nauw. Beeld Hans Houweling
De relatie tussen de brandblussers van Ajax en de voetbalclub Ajax is nauw.Beeld Hans Houweling

Door de oprukkende woningbouw op het Cruquiuseiland verdwijnen de brandblussers van Ajax na 115 jaar uit Amsterdam.

Ajax, onderdeel van het Amerikaanse Chubb Fire & Security, zag de afgelopen jaren de woningbouw op de voormalige haventerreinen van Zeeburg verder oprukken en bedrijven om zich heen verdwijnen. Daardoor kon het bedrijf zijn werk op het gebied van brandbeveiliging steeds minder goed uitvoeren.

'Ook wij zijn benaderd om ons terrein te verkopen voor woningbouw,' zegt Patrick Teeuwen van Chubb. 'Dat heeft ons aan het denken gezet over de samenvoeging van onze activiteiten met andere van ons moederbedrijf UTC.' Het gaat daarbij om Otis (liften) en Carrier (airconditioning).

'Beter bereikbaar'
Amsterdam is daarbij afgevallen als vestigingsplek. 'We kiezen voor een nieuw hoofdkantoor in Utrecht Papendorp, centraler en daardoor beter bereikbaar voor werknemers.'

Met het vertrek van het hoofdkantoor van Chubb Fire & Security zijn 150 arbeidsplaatsen gemoeid. Ook de regionale activiteiten verlaten de stad waardoor nog eens honderd werkplekken verloren gaan.

'We kijken nu naar een nieuw onderkomen in Badhoevedorp,' zegt Teeuwen. 'Daar is betere ruimte beschikbaar dan in Amsterdam.'
Op het 1,3 hectare grote terrein aan de Cruquiusweg gaat aannemer BAM nu voor projectontwikkelaar AM ongeveer driehonderd koop- en huurwoningen bouwen.

Klem
Bedrijven aan de Cruquiusweg trekken al jaren weg. Zo vertrok de naastgelegen wijnterminal Roders voor de oprukkende woningbouw en de Harbour Club. Ook andere bestaande bedrijven zitten klem: het hele gebied is aangewezen voor woningbouw.

De brandbeveiligers zitten sinds 1910 aan de Cruquiusweg, oorspronkelijk als J. de Boer. Tot 1980 was het een familiebedrijf. In 2008 werden de activiteiten overgenomen door UTC en samengevoegd met diens beveiligingsdochter Chubb.

De relatie tussen de brandblussers van Ajax en de voetbalclub Ajax is nauw. Toen Jan de Boer in 1920 naast scheepsbenodigdheden ook met brandblussers, en uiteindelijk met complete brandweerwagens begon, werd daarvoor de merknaam Ajax gekozen, inclusief logo van een gehelmde Griekse god. Dat was geen toeval: oprichterszoon Jan de Boer speelde er jaren als doelman en vond de clubnaam goed bij de nieuwe activiteit passen. Ajax gaf toestemming, waarna De Boer er het logo bij bedacht dat hij, na een verzoek van de club in 1928, graag met het team deelde. Het is het door veel fans teruggewenste beeld van een gehelmde god, die in de jaren negentig werd verruild voor een gestileerde variant.

Het is het door veel fans teruggewenste beeld van een gehelmde god, ontworpen door de Amsterdamse brandbeveiligers. Beeld -
Het is het door veel fans teruggewenste beeld van een gehelmde god, ontworpen door de Amsterdamse brandbeveiligers.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden