Update

Brand The Eagle door cv-ketel

Het vuur was snel geblust, maar daarmee waren de problemen in de Warmoesstraat nog niet voorbij. Foto Bart Koetsier Beeld
Het vuur was snel geblust, maar daarmee waren de problemen in de Warmoesstraat nog niet voorbij. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Een defecte cv-ketel is zeer waarschijnlijk de oorzaak geweest van de brand die vanochtend korte tijd heeft gewoed in de woningen boven gay bar The Eagle in de Warmoesstraat.

Omstreeks acht uur sloeg het personeel van het aangrenzende Travel Hotel alarm. De brandweer rukte uit met groot materieel. Dertig brandweermensen, verdeeld over vijf wagens, waren ruim anderhalf uur aan het werk.

De brand zelf was snel onder controle, maar daarna moesten metingen worden verricht om de veiligheid van de omwonenden te garanderen. Ook werd onderzoek gedaan naar de gevolgen van de brand voor de conditie van de eeuwenoude panden in de Warmoesstraat.

Voor zestig veelal jeugdige buitenlandse gasten van aangrenzende budgethotels leidde de brand ertoe dat zij in alle vroegte hun kamers moesten verlaten. Een deel werd ondergebracht in de Beurs van Berlage, een ander deel bleef in groepjes in de kou op straat staan om te doen waarvoor zij naar Amsterdam waren gekomen: het roken van verdovende middelen.

De eigenaar van gay cinema Adonis, buurman van The Eagle, trof vanochtend om half negen een afzetting aan toen hij zijn winkel wilde openen. ''Ik heb moeten praten als Brugman om poolshoogte te kunnen nemen. Gelukkig valt het allemaal mee. Geen rook- of waterschade. Geen klanten ook, maar daar zit ik nu even minder mee. Ik ben blij dat het goed is gelopen.''

Aan de overkant toont de eigenaar van het White Tulip Hotel minder bereidheid zijn zegeningen te tellen. ''Dit kost me een hoop klandizie,'' moppert hij. ''Ik heb op last van de brandweer mijn bar moeten sluiten. Het is nog vroeg, maar normaal komen tussen negen en tien de eerste klanten binnen. Zeker met deze kou zijn veel toeristen op zoek naar een warme plek. Nee, ik ben hier helemaal niet blij mee.''

Onduidelijk zijn de gevolgen van de brand voor The Eagle, in homoseksuele kring bekend vanwege zijn morsigheid, ruigheid en weinig benepen karakter. De bar beschikt over een darkroom met een lederen takel, en een pooltafel. Even verderop in de Warmoesstraat zit Dirty Dicks, een bar uit dezelfde categorie van dezelfde eigenaar. Hij was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden