Update

Brand Shell Moerdijk geblust, gevaar geweken

De brand bij de Shellraffinaderij in Moerdijk is geblust. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer dicht te houden. Dat heeft de gemeente Moerdijk bekend gemaakt. Bij Shell deden zich gisteravond twee gigantische explosies voor waarna brand uitbrak. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

De brand bij Shell op industrieterrein Moerdijk Beeld anp
De brand bij Shell op industrieterrein MoerdijkBeeld anp

De slachtoffers zijn lichtgewond en zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. Bij het incident is ethylbenzeen vrijgekomen. 'Dat is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar het kan wel leiden tot neerdwarrelen van deeltjes. Dat gebeurt in de Hoeksche Waard. Er wordt onderzocht wat dat betekent', zei burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk op een persconferentie.

De brand begon rond 23 uur toen een reactorvat van de Shellraffinaderij instortte. Daarbij kwam een vloeistof vrij. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. De vuurbal die met de eerste ontploffing gepaard ging, was vanaf kilometers afstand te zien, zelfs tot in Rotterdam. De explosie deed woningen in de omgeving 'trillen', zelfs op tientallen kilometers van Moerdijk. Een uur na de eerste explosie werd een tweede harde knal gehoord.

Geen groot gevaar
Bij de explosies en brand is ethylbenzeen vrijgekomen. De stof kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Als omwonenden last krijgen, moeten ze contact opnemen met hun huisarts. De rook van het brandende Shellcomplex gaat recht omhoog en buigt dan af richting de Hoeksche Waard. Mensen moeten uit de rook blijven en hun ramen, deuren en ventilatie sluiten. De brandweer heeft de lucht in het gebied gemeten. Er werden geen gevaarlijke concentraties stoffen gemeten, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Ook metingen in het naburige Strijen wezen uit dat er geen gevaarlijke concentraties in de lucht waren. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Strijen toonde zich ongerust. 'Het is schrikken met Chemie-Pack in het achterhoofd. De rookwolk komt toch over Strijen heen. Je ziet as en isolatiemateriaal neerdalen. De eerste berichten zijn redelijk positief, maar het is afwachten geblazen.'

In een van de grondmonsters die genomen zijn na de brand in Moerdijk zijn zware metalen gevonden. Dat meldt brandweer woensdag Zuid-Holland Zuid via Twitter. De brandweer raadt mensen aan om hun handen te melden met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan.

Chemie-Pack
De burgemeester van Moerdijk wijst juist vergelijkingen met de brand bij Chemie-Pack af. Klijs: 'Maar de indruk dat hier een soort tweede Chemie-Packbrand is geweest, mag wat mij betreft niet ontstaan. Het is echt van een kleinere orde.' Hij zei ook dat het contact tussen de veiligheidsregio's beter gaat dan toen.

De Rotterdamse brandweer schoot de Brabantse collega's te hulp. Dat werd bemoeilijkt doordat de Brienenoordbrug in Rotterdam door een storing gisteren langdurig open bleef staan. Het scheepvaartverkeer op het Holland Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels vrijgegeven.

Niet kijken
Er zijn geen huizen ontruimd. Er werd wel een NLAlert verstuurd waarin wordt opgeroepen om uit de buurt van het bedrijf te blijven en ramen en deuren te sluiten indien men last heeft van de rook. De gemeente wil ramptoerisme voorkomen en twittert een verzoek om vandaag niet onnodig naar de plek van de brand te komen.

De explosie en brand vonden precies plaats tijdens de wisseling van de ploegen. De knal werd in de wijde omgeving gehoord en gevoeld, uit onder meer Bleiswijk, Delft en Lekkerkerk. Mensen zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten. Ook zijn er meldingen van een vlammenzee die van ver is te zien.

Grootste chemische complex
Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Vlakbij het complex ligt het dorp Klundert en het gehucht Noordschans. Ook Zevenbergen en Fijnaart liggen in de omgeving.

Shell heeft op het terrein vier onderdelen staan. Daar verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton aan chemische producten, zo staat op de website van Shell. De ontploffing vond plaats in de zogenoemde MSPO-2 installatie in de raffinaderij. Daar worden styreen-monomeer en propeenoxiden geproduceerd. Dit zijn grondstoffen voor kunststoffen.

Shell Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Er werken ruim 800 medewerkers en meer dan 500 aannemers. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa, aldus Shell op de website. Op dit moment wordt er volgens Shell onderhoud aan twee van de fabrieken gepleegd. Het is niet bekend of dat iets met de brand te maken heeft.

Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie-Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Er raakte niemand gewond. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild.

Boek
Opmerkelijk genoeg wordt er vandaag een boek gepresenteerd over de ChemiePack-brand. Burgemeester Jac Klijs zei uren voor de brand bij Shell nog dat 'Moerdijk nu beter is voorbereid op een nieuwe ramp'.

null Beeld Twitter/Jurgen Obbens
Beeld Twitter/Jurgen Obbens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden