Brand kerk Weesp ontstond door storing in torenspits

De brand waarbij de houten torenspits van de Laurentiuskerk in Weesp afgelopen november werd vernietigd, is veroorzaakt door een 'elektrisch-technische storing in de bedrading'.

Lex Boon
De Sint-Laurentiuskerk in Weesp, na de brand in november Beeld anp
De Sint-Laurentiuskerk in Weesp, na de brand in novemberBeeld anp

Dat is de conclusie van het onderzoek naar de brand, meldt Cees van Vliet, de eigenaar van de kerk. Specifieker kan hij niet zijn.

Brandstichting werd daags na de brand al uitgesloten. Ook heeft er, zoals al snel na de brand werd gedacht, geen kortsluiting plaatsgevonden: de stoppen bleken in orde. Het moet zijn misgegaan in het verlichtingssysteem van de torenspits of het groene, metershoge kruis op de top, of met een van de installaties van de twee zendmasten in de toren. De warmte die daarbij vrij is gekomen moet de brand hebben veroorzaakt.

Van Vliet: "Met een pincet en tandenborstel zijn alle restanten onderzocht, maar waar in de spits het precies is misgegaan, zullen we waarschijnlijk nooit weten."

Van Vliet kocht de leegstaande kerk vorig jaar en wil er een multifunctioneel gebouw van maken: er komen appartementen, werkruimten, een yogastudio, hotelkamer en brouwcafé.

De vergunning voor de transformatie van de kerk verwacht hij binnenkort, waarna Van Vliet ook de torenspits zal laten herbouwen. In april hoopt hij te kunnen beginnen.

Windhaan
De herbouw van de torenspits gaat zeker enkele tonnen kosten, maar wat het exacte bedrag is en wat de verzekering dekt, moet komende maanden nog duidelijk worden. Van Vliet: "Maar de torenspits gaan we sowieso gewoon terugbouwen, precies zoals het origineel."

Dat betekent ook dat er een nieuwe koperen windhaan gemaakt zal worden. Die kwam tijdens de brand naar beneden, maar werd in de uren na de brand gestolen. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de haan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden