Brand in Congo-Brazzaville bedreigt tweede wapendepot

Internationale deskundigen zetten vandaag alles op alles om te voorkomen dat een brand in de hoofdstad van Congo-Brazzaville overslaat naar een tweede wapendepot. Gisteren leidde brand in een munitiedepot tot een reeks explosies die zo krachtig waren dat gebouwen instortten. Daarbij kwamen ruim tweehonderd mensen om het leven.

Bij een reeks van minstens vijf zware explosies in de Congolese hoofdstad Brazzaville zijn gisteren ruim 200 doden gevallen. Beeld anp
Bij een reeks van minstens vijf zware explosies in de Congolese hoofdstad Brazzaville zijn gisteren ruim 200 doden gevallen.Beeld anp

Vandaag bleven zich explosies voordoen in Brazzaville. Die waren echter niet zo krachtig als de explosies van zondag. 'Op het moment zijn er Russische, Franse en Congolese experts aan het werk die proberen de branden te blussen. Hun doel is te voorkomen dat de branden een tweede wapendepot bereiken waar nog zwaardere wapens liggen opgeslagen', aldus Delphin Kibakidi van het Rode Kruis.

Vermisten
Onder het puin van de gebouwen die gisteren ineen stortten, ligt nog een onbekend aantal mensen. Het Rode Kruis schat dat er tienduizenden mensen dakloos zijn geworden. De hulporganisatie heeft twee kampen ingericht en heeft inmiddels al meer dan zeshonderd mensen opgevangen.

De gezondheidszorg in Congo-Brazzaville kan de toestroom van gewonden niet aan. Naar schatting vijftienhonderd mensen hebben medische zorg nodig. Buitenlandse ambassadeurs hebben overleg gevoerd met de regering over hulp bij de reddingsoperatie.

Kortsluiting
De oorzaak van de brand die gisteren in het munitiedepot uitbrak is volgens regeringswoordvoerder Bienvenu Okyemi het gevolg van kortsluiting. In een verklaring noemde president Denis Sassou Nguesso de explosies een 'tragisch ongeluk'. De minister van defensie benadrukte dat de brand niet een teken van een coup of muiterij is.

Militairen zijn begonnen met het bergen van stoffelijke resten van de slachtoffers. Burgers zoeken in de voor een deel nog brandende ruïnes naar naasten en bezittingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden