Update

Brand en asbest maken spookstad van Roermond

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond heeft vanochtend een noodverordening afgekondigd vanwege het asbestalarm. Dat maakte de gemeente bekend. De noodverordening volgt op de grote brand van gisteravond en betekent dat iedereen in het gebied de aanwijzingen van de hulpdiensten moet opvolgen. Ook komt er een noodnummer voor bezorgde bewoners. Om kwart voor elf maakte een woordvoerder bekend dat het gebied waar asbest is gevonden groter is dan gedacht. Door de maatregelen is het stil in de stad: er is bijna geen mens op straat.

Beeld anp

Het gebied in het centrum is uitgebreid, nadat bij daglicht bleek dat er meer abest was verspreid dan in eerste instantie gedacht. Later werd het gebied opnieuw vergroot. Waar vanochtend nog werd uitgegaan van een gebied ter grootte van 300 bij 1000 meter, is dat vanmiddag bijgesteld naar 700 bij 1500 meter. De uitbreiding van het vervuilde gebied is vooral richting het noorden van de stad, en een klein deel richting het zuiden.

De nieuwe cijfers zijn bekendgemaakt na onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Dat is inmiddels begonnen met het opruimen van asbest, met name in en rond de binnenstad. Hoe lang dat gaat duren, is nog steeds niet bekend.

De veiligheidsregio gelooft niet dat het opruimen van de asbest vandaag afgerond kan worden. ,,Het is een behoorlijk groot gebied,'' aldus een woordvoerder. In samenwerking met de burgemeester hoopt de veiligheidsregio vanmiddag meer duidelijkheid te kunnen bieden.

Bewoners in het besmette gebied moeten verder ramen en deuren gesloten houden. Ook kunnen hulpdiensten bewoners opdragen om binnen te blijven. Ieder die in het gebied niet thuishoort, moet er weg gaan.

Schoenen wassen
Volgens burgemeester Cammaert mogen alleen mensen die wonen en werken in het afgezette gebied naar binnen. ,,Mensen die hier wonen of werken, mogen er dus in, maar ze moeten wel hun schoenen wassen als ze aankomen. Met gewoon kraanwater wassen ze de asbestdeeltjes dan van hun schoenen." Het is nog onbekend hoeveel mensen precies worden getroffen, maar het zijn er zeker duizenden in de binnenstad. Daarbuiten is het aantal nog vele malen groter.

Spookstad
Op straat in Roermond is het doodstil. Overal hangen afzetlinten, de winkels zijn gesloten, rolluiken omlaag, de straten leeg. Alleen een wijkverpleegster van thuiszorg loopt er met de fiets aan de hand, op weg naar cliënten. Met blauw mondkapje en overtrekschoenen.
,,Moet van de baas'', zegt ze. Ze weet dat ze de enige is, die er zo bij loopt, maar voorschrift is voorschrift. ,,Je ruikt overal roet, ik maak me zorgen om de asbest'', vertelt ze. ,,Ik moet de hoognodige tabletten afleveren en daarna zo snel mogelijk terug naar kantoor. Alles te voet, want zelfs met de fiets mag niet.''

Een man komt uit de rechtbank, die gewoon open is. ,,Maar mijn zaak gaat niet door, de rechter kan niet komen'', zei hij. Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat maar zegt dat alle andere zaken doorgaan tenzij de getuigen, betrokkenen of verdachten zelf niet kunnen komen als gevolg van de afzettingen.

Telefoonnnummer
Het schoonmaken van het station en de belangrijkste wegen hebben prioriteit volgens de gemeente. Mensen hebben dan zo min mogelijk last van de reisbeperkingen. Voor mensen die vragen hebben, opent Roermond een speciaal telefoonnummer. Cammaert zei dat later op de dag bekend wordt naar welk nummer bezorgde inwoners kunnen bellen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen binnen het getroffen gebied wonen en hun huis liever niet uit mogen. Ook is niet bekend hoe lang het zal duren voordat de maatregelen zijn opgeheven.

Bereikbaarheid
De winkels in het afgezette gebied blijven in elk geval tot 12.00 uur dicht. Twee basisscholen blijven de hele dag gesloten, omdat ze nagenoeg onbereikbaar zijn. De Veiligheidsregio raadt mensen dringend aan het centrum van Roermond te mijden om verspreiding van asbest te voorkomen. Het Designer Outlet Roermond is wel gewoon bereikbaar.

Auto's die het gebied verlaten worden schoongespoten door de brandweer. Verkeer dat de stad in wil, moet rechtsomkeert maken. ,,Ik kom van Heerlen en zag pas 200 meter van te voren dat ik de stad niet in kan'', vertelt een werknemer van een zaak aan de Mariagardestraat. ,,Dan kun je niks meer, ik moest draaien, wagen parkeren, heel stuk lopen, en dan is de zaak gesloten.''

Een enkele winkelier houdt de moed erin en brengt wat kerstversieringen aan. Uit de afgesloten stationstunnel naderen twee oudere dames, een achter een rollator. Ze waren met de bus vanuit hun woonplaats Melick naar Roermond getogen, om van daaruit naar de kerstmarkt in het Duitse Münster te reizen. Die reis valt in duigen. De reisbus vertrekt niet, de bushalte voor het station is afgesloten. Van asbest weten ze niks. ,,Wat is er gebeurd?''

Een woordvoerder van de brandweer is bang dat er een verkeersinfarct ontstaat in Roermond. De treinen rijden wel, maar stoppen niet op het station van Roermond. De NS houdt er rekening mee dat er de hele dag geen treinen kunnen stoppen op het station in Roermond. Er rijden bussen.

Grote brand
De grote brand brak gisteravond uit in een winteropslag van jachten. Daarbij kwam veel asbest vrij en de rook trok richting de stad. De brandweer dacht eerst dat de gevaarlijke stof over een gebied van 500 meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt veel groter te zijn. ,,Precies de helft van de binnenstad van Roermond is getroffen. De ene helft is dus afgesloten en de andere helft niet", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Tientallen jachten gingen gisteren in vlammen op. De boten lagen in twee loodsen aan jachthaven Het Steel. Het gebied rondom de brand was al een tijdje afgesloten vanwege het asbest. Omwonenden moesten ramen en deuren dichthouden. Waardoor de brand ontstond, is nog niet duidelijk.

Besmet gebied op kaartje van gemeente Roermond. Beeld Gemeente Roermond.
Beeld anp
Een vrouw wast haar schoenen in Roermond Beeld anp
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden