Bram Moszkowicz overweegt terugkeer als advocaat

Bram Moszkowicz overweegt een verzoek om weer aan het werk te mogen als advocaat.

null Beeld anp
Beeld anp

Die functie mag hij sinds 2013 niet meer uitvoeren, nadat hij voor het leven was geschrapt omdat hij de regels die bij het beroep horen te vaak aan z'n laars gelapt had. Verplichte bijscholingscursussen sloeg Moszkowicz over en ook inde hij grote contante bedragen - boven de 15.000 euro - van cliënten zonder daarover met de deken te overleggen.

"Feit is dat ik ben geschrapt," zegt hij daarover in een interview dat maandagavond in EenVandaag te zien is. "Feit is ook dat ik me daarbij heb neergelegd. Feit is ook dat mensen, net zoals in het maatschappelijk leven, ook binnen de advocatuur weer een tweede kans krijgen."

Televisie, literatuur en politiek
Sinds zijn gedwongen vertrek uit de advocatuur schreef Moszkowicz onder meer een boek, schoof hij met regelmaat aan bij het programma RTL Boulevard en probeerde hij een politieke carrière op poten te zetten. Zijn lijsttrekkerschap van de partij VoorNederland (VNL) duurde niet langer dan een jaar.

In januari 2016 zette de partijleiding van VNL Moszkowicz opzij omdat hij zich niet voldoende voor hen zou inzetten. Overigens verklaarde hij destijds zelf de partij te hebben verlaten. Het in 2015 over hem uitgesproken faillisement is overigens opgeheven, vertelde hij maandagavond.

De Advocatenwet biedt raadslieden die verplicht het vak hebben moeten verlaten, zoals Moszkowicz dus, de mogelijkheid de Raad van Toezicht om een nieuwe beëdiging te vragen. Vijf jaar na een schrapping mag dat weer. De weg naar een mogelijke terugkeer in het ambt ligt vanaf 2018 dus weer open. De 57-jarige Limburger overweegt dat nu te doen.

Neutraal
"Ik heb geleerd van de fouten die ik heb gemaakt," zegt hij maandagavond in het tv-interview. "Ik kan alleen maar hopen dat als ik zo'n verzoek doe, hier neutraal naar wordt gekeken. Ik heb daar wel vertrouwen in."

Dinsdag begint Moszkowicz als juridisch adviseur bij het kantoor van zijn vriendin Nienke Hoogervorst. Op camera zegt hij toe "dit keer onverplichte" cursussen te zullen gaan volgen en verder te willen studeren om "bij te blijven".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden