Bram Moszkowicz, omstreden advocaat met vele geruchtmakende cliënten

De omstreden advocaat Bram Moszkowicz mag zijn vak niet meer uitoefenen. De tuchtrechter vindt dat Abraham Maarten Moszkowicz, zoals hij voluit heet, de regels te vaak overtreedt.

Advocaat Gerard Spong in het gerechtsgebouw in Amsterdam met Bram Moszkowicz en zijn vader Moszkowicz Sr. in 1996. Beeld anp
Advocaat Gerard Spong in het gerechtsgebouw in Amsterdam met Bram Moszkowicz en zijn vader Moszkowicz Sr. in 1996.Beeld anp

Moszkowicz (26 juni 1960) is een zoon van advocaat Max Moszkowicz sr. Hij heeft drie broers, die ook in de advocatuur zitten/zaten: David, Max Jr., en (de eveneens niet onbesproken en van het tableau geschrapte) Robert.

Geruchtmakende cliënten
Moszkowicz stond in zijn carrière vele geruchtmakende cliënten bij. De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse, Johan V. alias De Hakkelaar, de Heinekenontvoerders, ze waren allemaal cliënt van de jongste telg van de advocatenfamilie. Ook de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra behoorde tot zijn clientèle.

De flamboyante advocaat, met zijn maatpakken, zijden toga en extravagante auto's, verdedigde eveneens veel zogenoemde BN'ers. Zelf werd hij ook een BN'er. Bram Moszkowicz is regelmatig te zien als misdaaddeskundige in het televisieprogramma RTL Boulevard. Met presentatrice Eva Jinek was hij een tijd lang een stel.

Moszkowicz kwam de afgelopen jaren zelf geregeld in de problemen. Maandag werd duidelijk dat hij en de Belastingdienst een schikking hebben getroffen over de boetes die hem waren opgelegd voor belastingontduiking.

Een zweem van belangenverstrengeling ontstond rond de strafpleiter door het bijstaan van 'Heinekenontvoerder' Willem Holleeder, die is veroordeeld voor het stelselmatig afpersen van Willem Endstra. Endstra was voordat hij in mei 2004 werd vermoord, ook cliënt van Moszkowicz.

De erven van Endstra vroegen in 2007 de deken van de Orde van Advocaten om Moszkowicz te verbieden Holleeder nog langer bij te staan. Holleeder zou tussen 2002 en 2004 20 tot 30 miljoen euro van Endstra hebben afgeperst.

In de jaren daarvoor waren de twee zakenpartners. De deken van de Orde in Amsterdam sprak al eerder met Moszkowicz over deze dubbelrol. Verder zou vanuit het kantoor van Moszkowicz informatie naar de media zijn gelekt om zijn toenmalige cliënt Endstra zwart te maken.

Zwartste dag
In februari 2007 maakte Moszkowicz bekend dat hij terugtrad als advocaat van Holleeder. Hij deed dat volgens eigen zeggen in het belang van Holleeder en noemde de keuze toen de zwartste dag van zijn carrière.

Moszkowicz noemde zich 'belasterd, beledigd en in zijn integriteit geraakt', toen de rechtbank had bepaald dat hij mag worden uitgemaakt voor 'maffiamaatje' (een term van toenmalig Quote-hoofdredacteur Jort Kelder). Volgens de rechter waren zijn contacten met cliënt Holleeder meer dan strikt zakelijk.

Ook beelden van een vermeende 'amicale' danspartij met de vroegere Surinaamse legerleider Desi Bouterse op de dansvloer van een hotel in Paramaribo werden hem erg aangerekend.

De Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten in Amsterdam heeft Moszkowicz in 1998 al eens berispt wegens belangenverstrengeling toen hij de raadsman was van de vroegere leider van het Surinaamse junglecommando Ronnie Brunswijk. Die werd verdacht van drugssmokkel.

Bram Moszkowicz was ooit de jongste advocaat van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden