Plus

Bram Fischer

Nelson Mandela zou waarschijnlijk niet ouder zijn geworden dan 46 jaar als hij in 1963 in een roemrucht proces niet door een briljant advocatenteam was verdedigd.

Bram Fischer is als politieke thriller en rechtbankdrama geslaagd Beeld -
Bram Fischer is als politieke thriller en rechtbankdrama geslaagdBeeld -

Onder leiding van Bram Fischer voorkwam het dat Mandela en andere ANC-kopstukken voor hoogverraad de doodstraf kregen. Het werd levenslang.

Hoe het met Mandela verder ging, is maar al te zeer bekend, maar van de man die Mandela van de strop redde, weten we weinig. Met de biografische politieke thriller en het rechtbankdrama Bram Fischer zet Jean van de Velde de schijnwerper op deze man, die een hoge prijs betaalde voor zijn streven naar een rechtvaardiger Zuid-Afrika.

De film introduceert Fischer (een genuanceerde Peter Paul Muller), telg uit een witte elitefamilie, als een gehaaide advocaat, die de belangen van het grote geld verdedigt. Maar Fischer leidt een dubbelleven, want hij speelt ook een grote rol in de (verboden) communistische partij. En is betrokken bij het verzet tegen het apartheidsbewind.

Met Mandela (Sello Motloung) en andere ANC-voormannen voert hij in het diepste geheim discussies over de strategie: moet het verzet geweldloos blijven of is het tijd voor een guerrillastrijd? Als de hele ANC-top wordt opgerold bij een politie-inval, ontspringt Fischer de dans doordat hij er toevallig die dag niet bij is.

Liefdevolle hommage
Door als advocaat op te treden van de ANC-leiders neemt Fischer een enorm risico: als de autoriteiten achter zijn dubbelrol komen, zal ook hij van hoogverraad beschuldigd worden en de strop kunnen krijgen. Maar Fischer kan niet anders, suggereert de film. Hij vindt het zijn plicht om de ANC-top te verdedigen. Na een lang proces slaagt hij in zijn missie om hen van de doodstraf te redden, maar door een tragisch noodlot en politieke repressie verandert zijn leven kort erna in een nachtmerrie.

Bram Fischer is als politieke thriller en rechtbankdrama geslaagd. Tegen de achtergrond van de politieke verwikkelingen zet de film het proces tegen de ANC-top, en Fischers rol erin, helder uiteen. Minder sterk is het melodrama in de film. Dat Fischer een gelukkig leven leidt met zijn vrouw (Antoinette Louw) en kinderen, wordt wel erg gesuikerd opgediend.

En dat zijn politieke gedrevenheid een enorme druk op zijn gezin legt, begrijpen we ook wel zonder dat de film dat uitvoerig laat zien. Jammer, maar het neemt niet weg dat Bram Fischer een liefdevolle hommage is aan een man die door Mandela 'een van de moedigste en meest volhardende vrienden van de vrijheidsstrijd' werd genoemd.

Bram Fischer

Regie Jean van de Velde
Met Peter Paul Muller, Antoinette Louw, Sello Motloung
Te zien in De Uitkijk, Filmhallen, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden