'Brahimi volgt Annan op als Syrië-gezant'

De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi heeft ermee ingestemd Kofi Annan op te volgen als Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Hij krijgt wel een ander mandaat dan Annan, aldus bronnen bij de Verenigde Naties donderdag.

De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi. Beeld reuters
De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi.Beeld reuters

De voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan had zich lange tijd ingezet voor een staakt-het-vuren in Syrië. Zijn pogingen mislukten echter. Kofi Annan kondigde onlangs aan 31 augustus te stoppen met zijn werk voor een vreedzame politieke overgang in Syrië.

Brahimi heeft gezegd een andere aanpak te willen nastreven.

Bemiddelaar met veel ervaring
Lakhdar Brahimi (78) heeft decennia diplomatieke ervaring. Hij heeft bemiddeld in conflicten in onder meer Afghanistan, Irak, Zuid-Afrika, Libanon, Liberia, Jemen en de Democratische Republiek Congo.

Brahimi verwierf internationale bekendheid toen hij in 1994 als chef van de VN-missie in Zuid-Afrika hielp de eerste vrije verkiezingen sinds de afschaffing van de apartheid te organiseren. In 2000 publiceerde hij een rapport over het functioneren van vredesmissies van de VN. Hij concludeerde dat die vaak niet efficiënt zijn.

Van 1991 tot 1993 was hij minister van Buitenlandse Zaken van zijn land van herkomst, Algerije. Hij is vader van drie kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden