Braakhekke behoudt zijn 'Stoute Louise'

Rik Felderhof op bezoek bij Joop Braakhekke in Hindeloopen voor zijn programma. Braakhekke's schip de 'Stoute Louise' wordt niet in beslag genomen. Foto GPD

LEEUWARDEN - Topkok en tv-coryfee Joop Braakhekke uit Amsterdam heeft met het afgeven van een bankgarantie de beslaglegging op zijn schip 'Stoute Louise' gisteren ongedaan gemaakt. Braakhekke is al jaren verwikkeld in een financieel conflict met de ondertussen failliet gegane Drentse zakenman Petrus Langendijk.

De curator in dit faillissement, Albert Jan Boer, legde op 16 juni in Hindeloopen beslag op de 'Stoute Louise'. Met een kort geding wilden Braakhekke en zijn partner Willem Nijkamp gisteren de beslaglegging weer ongedaan maken.

Bij de behandeling van de zaak leken de partijen allerminst genegen om nader tot elkaar te komen. Maar nadat rechtbankpresident Jeanet Tromp hen voor overleg naar de gang had gestuurd, werd alsnog een praktische oplossing bereikt.

Braakhekke zal een bankgarantie van 100.000 euro afgeven. Als tegenprestatie heft de curator het beslag op 'Stoute Louise' op. Bovendien zegde Boer toe dat hij geen ander beslag zal leggen, totdat de Amsterdamse rechtbank in de bodemprocedure uitspraak heeft gedaan.

Voor de rechtbank van Leeuwarden vechten de partijen hun langdurige juridische twist uit. Langendijk heeft indertijd een fors geldbedrag gestoken in restaurant Le Garage, dat Braakhekke in Amsterdam heeft opgezet. Op zeker moment wilde de investeerder zijn geld terug. In totaal beloopt de later door de curator overgenomen vordering ongeveer 1 miljoen euro. Als zekerheid voor die vordering werd zowel in 1994 als in mei 2007 beslag gelegd op de woning van Braakhekke vlakbij het Vondelpark. Bovendien volgde de beslaglegging op zijn huis in Hindeloopen.

De stelling van Braakhekkes advocaat S.F. Kalff is dat de waarde van de Amsterdamse woning alleen al genoeg zekerheid bood. Curator Boer meende echter dat het onroerend goed in Amsterdam en Hindeloopen in totaal acht ton waard was. Op de zitting meldde hij dat er voor twee ton aan zekerheid bij wilde hebben. Het werd de helft van dat bedrag. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden