PlusConcertrecensie

Braafheid van Belle and Sebastian wreekt zich in Carré

In Carré, waar Belle and Sebastian werd bijgestaan door lokale strijkers, klonken de liedjes veelal precies als op de plaat.

Peter van Brummelen
De muziek van de Schotse groep Belle and Sebastian in één woord: lief Beeld ANP
De muziek van de Schotse groep Belle and Sebastian in één woord: liefBeeld ANP

De muziek van de Schotse groep Belle and Sebastian in één woord: lief. Perfecte match dus, zou je denken, met Into The Great Wide Open, het festival waar de mens zich ook nooit van zijn rotste kant laat zien.

Toch liep het niet lekker afgelopen najaar op Vlieland. Zanger Stuart Murdoch leek er zelfs een beetje chagrijnig van te worden dat het publiek zijns inziens niet enthousiast genoeg reageerde.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen in Carré. In zo'n chique zaal stond Belle and Sebastian hier niet eerder, zegt Murdoch. Dat nette jasje heeft hij speciaal voor de gelegenheid aangetrokken.

Maar tegen de fans zegt hij dat ze zich door dit alles vooral niet geïntimideerd moeten voelen: gewoon dansen. Dat kan vanavond in Carré, ja, waar zoals dat af en toe bij popconcerten gebeurt alle stoelen van de vloer zijn verwijderd.

Behoorlijk braaf
Opvallend dat het juist bij Belle and Sebastian is gedaan. Er valt best te dansen op de muziek van de groep, typische Britse indiepop met soms een folky element, maar liever onderga je die toch zittend op de krent.

Drie ep's bracht de groep de afgelopen weken uit, mini-albums zo u wilt, waarop het in grote lijnen business as usual is.

Belle and Sebastian, dat zich vernoemde naar een in de jaren zestig ook in Nederland populaire Franse tv-serie over een jongen en zijn hond, is al ruim twee decennia de groep van de lieflijke popliedjes die als vernuftige bouwwerkjes in elkaar steken.

In Carré, waar de groep wordt bijgestaan door lokale strijkers, klinken die liedjes veelal precies als op de plaat. Wat zich live wreekt is dat de muziek van Belle and Sebastian behalve vernuftig ook behoorlijk braaf is. Nooit eens is er een echt spannende solo, vocaal uitgehaald wordt er al helemaal niet.

Dansende fans
En over dat zingen: het is toch opvallend dat Stuart Murdoch er na al die jaren als zanger zo vaak net naast zit. Als andere leden van de groep de leadzang overnemen, klinkt het al niet veel zuiverder.

De toehoorders zitten er niet mee. Bij The Boy With the Arab Strap mogen ze traditiegetrouw het podium op. Een hele bühne vol blijmoedig dansende Belle and Sebastianfans; het ziet eruit als een kruising tussen een meet up van GroenLinks en een EO Jongerendag.

Als Stuart Murdoch vraagt of er nog verzoeknummers zijn, brult een lolbroek om Tom Jones' Delilah. Het herinnert Murdoch eraan dat hij ooit in een tv-show zat met Jones. Nooit vergeet hij diens blik bij de bijdrage van Belle and Sebastian: "What the hell, die gast kan niet zingen."

Belle and Sebastian

Gehoord Carré, Amsterdam, gisteravond

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden