BRAAF: Met die wietpas zal het wel los lopen

Als coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen zitten, leidt dat tot een kaalslag in Amsterdam. Foto Marcel Antonisse/ANP Beeld
Als coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen zitten, leidt dat tot een kaalslag in Amsterdam. Foto Marcel Antonisse/ANP

Wordt Amsterdam braver? Het Parool zoekt het uit. Vandaag: coffeeshops.

De coffeeshops zijn niet meer heilig. De Kamermeerderheid waar het kabinet op steunt omschreef de wietpas onlangs als hun laatste kans om het vege lijf te redden. Als de pas die de coffeeshops tot kleinschalige verkooppunten moet maken mislukt, is het geduld van CDA, VVD en PVV met het gedoogbeleid wel zo'n beetje op.

Gedogen is een vies woord geworden, behalve als het gaat om het eigen kabinet. De joint is 'troep' en een 'romantisch beeld uit de jaren zestig', zei premier Mark Rutte onlangs. Hij benadrukte daarbij dat de criminaliteit die er achter schuilgaat niet meer onderdoet voor de handelaars in harddrugs.

Zo onschuldig is het spul niet meer. Er is meer aandacht gekomen voor de gezondheidseffecten. Hoe het verband oorzakelijk gezien ook ligt, het gebruik van softdrugs valt te vaak samen met schooluitval en andere problemen die jongeren levenslang op achterstand zetten om dat nog te veronachtzamen.

Vandaar de plannen voor de wietpas en een verdere aanscherping van de afstandseis voor coffeeshops. Er moet over vier jaar 350 meter tussen een school en een coffeeshop zitten. In Amsterdam zou dat een kaalslag geven onder de coffeeshops. Maar liefst 116 van de 223 coffeeshops moeten dicht als het afstandscriterium van toepassing is op middelbare scholen. Als ook de basisscholen worden meegeteld, blijven er slechts 36 coffeeshops over.

Dan liever de wietpas, kan weleens de conclusie zijn die men op de Stopera zal trekken. Ook de coffeeshops zien het afstandscriterium als een veel groter gevaar. Van de wietpas verwachten ze dat die in de praktijk toch onwerkbaar zal blijken.

Het is ook maar helemaal de vraag of een grotere afstand naar de coffeeshop helpt de schooljeugd van de drugs te houden. In Rotterdam zijn vorig jaar zestien coffeeshops gesloten, omdat ze te dicht bij scholen gevestigd waren. Uit recent verschenen onderzoek blijkt dat de overlast rondom de coffeeshops licht afnam, maar de schooljeugd in de buurt is er niet minder om gaan roken.

Daarentegen heeft Amsterdam juist door streng op te treden tegen coffeeshops die hun waar verkochten aan jongeren bereikt dat daar nauwelijks nog minderjarigen worden aangetroffen. De overlast is toch al veel minder geworden. Niet voor niets wordt Den Haag gewaarschuwd dat door de wietpas de straatdealer zal terugkeren. En je zou het bijna vergeten, maar door een uitsterfbeleid zijn er al veel minder coffeeshops. In 1995 waren er nog 350 coffeeshops in Amsterdam.

Toch is het te gemakkelijk te stellen dat Amsterdam er braver op wordt. Ook de statistieken suggereren dat er steeds minder reden is om vergoelijkend te spreken van softdrugs. In de jaren negentig nam het aantal gebruikers van cannabis al flink toe. Na 2000 stabiliseerde dit, maar in de jaren daarna steeg het gehalte van de werkzame stof THC sterk. De nederwiet werd dusdanig 'doorgefokt' dat het een hoger risico geeft op psychoses en schizofrenie. Na 2004 daalde het THC-gehalte weer iets, maar de nederwiet van 2010 reikte bijna weer tot een nieuw hoogtepunt. (BART VAN ZOELEN)

Wordt Amsterdam braver? Wat vindt u? Reager per email.
Meer over de serie Braaf
.

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden