Opinie

BRAAF: Meer herrie door buitenrokers

8 juli 2009: protestborrel bij de Schreierstoren. Foto Jan van Breda Beeld
8 juli 2009: protestborrel bij de Schreierstoren. Foto Jan van Breda

Wordt Amsterdam braver? Het Parool zoekt het uit. Vandaag: horeca-overlast.

Is het Amsterdamse uitgaansleven compleet vertrut, of is het terecht dat de gemeente de horeca de duimschroeven aandraait? Met mekkerende buurtbewoners enerzijds en muitend cafépubliek anderzijds kan de gemeente het niet goed doen, lijkt het.

''Hé! Jij daar! Ja jij!'' schreeuwde de deejay naar de paar duizend Amsterdammers die op de Noordermarkt bijeen waren gekomen voor de demonstratie. ''Je staat! Met een biertje in je hand! Dat mag niet! Jij bent in o-ver-tre-ding!''
Met die woorden werd het massale burgerprotest van vrijdag 10 juli 2009 op de Noordermarkt afgetrapt. Via facebook en Hyves riep actiegroep Ai!Amsterdam duizenden Amsterdammers op mee te demonstreren tegen de vertrutting van de stad, waar stadsdeelvoorzitter Els Iping - niet geheel terecht - het boegbeeld van was geworden.

De actie was een succes. Na
een gesprek met Iping en burgemeester Cohen werd besloten dat de gemeente het verbod op staand drinken niet meer zou handhaven, en de regel uit de apv zou verwijderen.

Die klinkende overwinning voor de cafélobby zorgde voor tandengeknars bij veel inwoners van de binnenstad. Vooral in de Jordaan wonen veel notoire klagers, die een vaak al jaren slepende vete uitvechten met naburige kroegen. Zij voelden zich genegeerd door de politiek en klaagden over toenemende geluidsoverlast. Helemaal ongelijk hebben de binnenstadbewoners niet.

Maar het grootste probleem voor Amsterdam was toch wel het rookverbod in de horeca, dat op 1 juli 2008 was ingevoerd. Het gevolg: de rokers bleven naar de kroeg gaan, maar gingen ieder half uur en-masse naar buiten om te roken. Zomer of winter, weer of geen weer.

Veel Amsterdammers die naast een kroeg wonen, werden er horendol van: vroeger hadden ze alleen in de zomer en bij het sluiten van de kroegen last van gejoel en gebral op straat, nu was het het hele jaar de hele avond feest.

Er is meer geluid op straat, dat is ontegenzeggelijk waar. De vraag is: heeft Amsterdam daar last van?

Het ligt eraan wie je het vraagt, zo bleek ook uit een (wat rammelend) buurttevredenheidsonderzoek van O+S naar de sluitingstijden van de horeca. Daarin melden de meeste inwoners van de binnenstad namelijk juist blij te zijn met de terrasjes. Vooral jonge inwoners die zelf ook naar het café gaan, hebben weinig moeite met de terrassen en de sluitingstijden. De klachten over horeca zijn weliswaar toegenomen, maar bij het recentste onderzoek zijn vrijwel uitsluitend buurtbewoners die vlak bij een café met terras wonen ondervraagd.

Zeker: er zijn cafés en terrassen die te veel lawaai produceren en die de buurt terroriseren. Maar er zijn ook zeurpieten, die middenin de binnenstad wonen, en vervolgens mekkeren als er een flard muziek uit een café klinkt, of als er een poëzieavond op het terras wordt georganiseerd.

Het gaat, zoals altijd, om de balans, realiseerden ook Iping en Cohen zich. (JASPER KARMAN)

Wordt Amsterdam braver? Wat vindt u? Reageer per mail
Meer over de serie Braaf

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden