Update

BP dicht olielek

Beeld van een video van BP waarop de nieuwe kap op het olielek van de Deepwater Horizon te zien is. BP meldt dat er geen olie meer in zee stroomt. Foto EPA

WASHINGTON - Olieconcern BP zegt het olielek in de Golf van Mexico te hebben gedicht. Nu is het wachten op de eerste testresultaten om te kijken of de kap over het lek houdt. BP lijkt er voor het eerst in geslaagd te zijn het olielek compleet te dichten sinds de explosie op het olieboorplatform Deepwater Horizon op 20 april.

Het olieconcern heeft, na twee dagen vertraging door verschillende tegenslagen, gisteren een grote kap over het lek weten te plaatsen en wacht nu met spanning af of de kap bestand is tegen de druk die ontstaat. BP hoopt met een nieuwe proef, die maximaal 48 uur duurt, zekerheid te krijgen omtrent de kap.

In het ergste geval, als de druk te hoog is, kan de zeebodem rond de oliebron scheuren en de olie op verschillende plekken de zee instromen. Als de testen uitwijzen dat de druk te laag is onder de kap, zou dat kunnen betekenen dat er nog olie weglekt. Op de kap zitten kleppen waarmee olie onder de kap omhoog kan worden gepompt en opgevangen door olietankers.

BP heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren geprobeerd het lek te dichten, maar faalde tot nu toe elke keer. BP-directeur Kent Wells zegt opgetogen te zijn over de nu geboekte progressie.

'Niet te vroeg juichen'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het nieuws dat olieconcern BP een kap over het olielek in de Golf van Mexico heeft geplaatst onthaald als 'een positief signaal'. Hij waarschuwde niet te vroeg te juichen. ''We verkeren nog in de testfase.'' Onmiddelijk na het nieuws dat BP het lek heeft weten te dichten, schoten de aandelen van het olieconcern met drie procent omhoog.

Met het plaatsen van de kap is BP er nog niet. BP wil twee extra oliebronnen naast het lek boren, waarna het lek gedicht zou kunnen worden met zand en cement. Het boren van die extra bronnen is stilgelegd in afwachting van de testen met de kap. BP hoopt eind augustus het lek defintief gedicht te hebben.

Het succesvol plaatsen van de kap is een succesje waar BP hard aan toe was. Het olieconcern is zwaar onder vuur komen te liggen door de olieramp. Een Amerikaanse parlementscommissie heeft maatregelen opgesteld die BP moeten gaan verbieden de komende zeven jaar nog buitengaatse boringen te verrichten in Amerikaanse wateren.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft ondertussen aangekondigd een onderzoek te starten naar beschuldigingen dat BP heeft gelobbyd voor de vrijlating van de dader van de aanslag boven Lockerbie, in de hoop een oliedeal met Libië te sluiten.

Abdelbaset al-Megrahi werd door de Britten vrijgelaten nadat een dokter had vastgesteld dat hij terminale kanker had. De dokter gaf later toe dat te hebben gelogen over de ernst van de ziekte. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.