Update

Boze ouders in de rechtszaal om schoolplaatsing

Dertig Amsterdamse ouders stonden vandaag in de rechtszaal bij een kort geding over het matchingssysteem. De kinderen van de klagende ouders werden niet geplaatst op de school van hun keuze.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De ouders willen via de rechter afdwingen dat er toch van plaats geruild mag worden. Kort na de toewijzingen van de plekken ontstond al een informele ruilhandel, maar dat mag niet van Osvo, het orgaan waarin alle Amsterdamse middelbare schoolbesturen zijn verenigd en dat verantwoordelijk is voor het matchingssysteem. Ruilen zou oneerlijk zijn en strategisch kiezen in de hand werken.

Zo'n 25 procent van de achtstegroepers werd niet op de middelbare school van hun keuze geplaatst. Dat is een veel hoger percentage dan in andere jaren. Eerder startten de ouders al een petitie om ruilen mogelijk te maken.

Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim heeft haar ongenoegen geuit over de communicatie rond het matchingssysteem, ze heeft recentelijk de coördinatie ervan overgenomen. De gemeente heeft verder aangegeven de evaluatie van het systeem af te wachten.

De uitspraak volgt hoogstwaarschijnlijk volgende week dinsdag. Er werd vandaag in de rechtszaal benadrukt dat de gemeente nog niet afziet van het systeem, wat eerder wel werd beweerd in de media.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden