Boze Meijering accepteert proces-verbaal niet

Advocaat Nico Meijering weigert het proces-verbaal te tekenen dat vandaag is opgemaakt tijdens zijn verhoor als getuige in vier liquidatiezaken. De strafrechtadvocaat betwist ook het oordeel van de rechter-commissaris dat de strafpleiter geen beroep kan doen op zijn beroepsgeheim. Meijering beraadt zich op vervolgstappen.

Strafadvocaat Nico Meijering komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp

Nadat Meijering boos was weggelopen uit de rechtbank Amsterdam, heeft de rechter-commissaris besloten dat Meijering geen beroep kan doen op het verschoningsrecht. Dit zegt Meijerings kantoorgenoot Leon van Kleef.

Hij noemt de argumentatie van dit besluit hilarisch. 'De rechter-commissaris redeneert dat het verschoningsrecht voor advocaten niet geldt als die informatie afkomstig is van personen die niet zijn cliënten zijn. Lees de wettekst er maar op na; álles wat een advocaat te weten komt, valt onder het verschoningsrecht. Het argument is dus onzin", zegt Van Kleef.

Beroepsgeheim
Volgens de rechtbank is het verhoor afgerond. De rechtbankwoordvoerder meldt dat de rechter-commissaris het proces-verbaal heeft ondertekend. Meijering mag dan de inhoud ervan betwisten, volgens de rechtbank is zijn handtekening niet nodig en kan het document in de toekomst toch als bewijsmateriaal dienen.

De strafpleiter Meijering werd verhoord vanwege zijn kritische uitspraken over de kroongetuigenregeling van justitie. Die zou volgens hem tot meer liquidaties leiden, zo betoogde hij vorig jaar in het tv-programma Pauw. Meijering beriep zich woensdag tijdens het verhoor op zijn beroepsgeheim. De advocaat beweert gevaar te lopen als hij zijn kennis over liquidaties deelt met justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden