Boze leraren willen actiedag voor alle overheidsdiensten

De ontevreden leraren achter PO in Actie proberen een grote actie op dinsdag 2 oktober tegen het afschaffen van de dividendbelasting van de grond te krijgen.

Leraren legden eerder dit jaar het werk neer voor betere salarissen.Beeld anp

De actiegroep mobiliseert zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en jeugdhulpverleners. "Kiezen we tandenknarsen voor grootkapitaal of voor de publieke sector die in de fik staat?"

PO in Actie-voormannen Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn het zat om steeds voor een dichte deur te staan bij Onderwijsminister Arie Slob wanneer ze vragen om hogere salarissen voor basisschoolleraren. Vorige week zijn ze zelfs weggelopen, omdat ze weer te horen kregen dat er geen geld meer is voor het basisonderwijs.

Daarom mikken de leerkrachten nu op een actie die nóg groter is dan wat ze met PO in Actie voor elkaar hebben gekregen. Toen wisten ze ruim 60.000 leerkrachten naar het Zuiderpark in Den Haag te krijgen. Ook bleven basisscholen meerdere dagen dicht. Ze wilden 1,4 miljard euro extra, maar kregen tot dusver de helft.

Andere boeg
Om die andere helft te krijgen, gooit PO in Actie het over een andere boeg. In een ingezonden brief in het AD roepen ze andere sectoren op de krachten te bundelen.

De actiegroep mobiliseert (jeugd)zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en leraren. "De hele publieke sector staat in de fik. Intussen geeft de regering 2 miljard per jaar aan grote bedrijven met het afschaffen van de dividendbelasting," verklaart Van de Ven.

Want het personeel in de (jeugd)zorg, bij de politie en defensie en in het onderwijs hebben een gemene deler: ze ervaren grote werkdruk, personeelstekort en vinden de salarissen te laag. Van de Ven: "We krijgen allemaal te horen dat er geen geld is, maar er is altijd geld. Het gaat hier om politieke keuzes die worden gemaakt.''

Actiebereidheid zorg
De zorgmedewerkers zijn wel te porren voor een grote actie. Bij de Facebookpagina Zorg in Actie zijn al bijna 30.000 leden aangesloten. "Wij krijgen ook steeds te horen dat er geen geld is. Alleen voor de ouderenzorg is er meer gekomen," reageert oprichter Marijke Volgers.

En hoewel zorgpersoneel meestal niet voelt voor staken, merkt ze dat de actiebereidheid groeit. Volgers: "Veel zorgmedewerkers vinden het belachelijk dat er twee miljard euro naar de buitenlandse aandeelhouders van grote bedrijven gaat en de zorg naar de maan kan lopen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden