Boze Kamerleden 50Plus slaan verzoeningspoging Dales af

De drie Tweede Kamerleden van 50Plus die het vertrouwen hebben opgezegd in partijvoorzitter Geert Dales, weigeren in te gaan op een verzoek van Dales om de ruzie binnen de partij uit te praten.

Partijvoorzitter Geert Dales (50Plus) Beeld ANP
Partijvoorzitter Geert Dales (50Plus)Beeld ANP

Dales stuurde woensdagavond een brief aan de Tweede Kamerfractie, in reactie op een bericht van de fractie eerder die dag. Daarin stond dat de boze Kamerleden - Corrie van Brenk, Gerrit Jan van Otterloo en Léonie Sazias - nu ook willen dat er snel een ledenraadpleging komt ‘op een transparante wijze’. Dan zou ook het lot van de voorzitter moeten worden bepaald.

In zijn brief reageert Dales, mede namens bestuursleden Robert Gielisse en Bert Kannegieter: ‘Digitale ledenraadplegingen en stemmingen geven de kans tot een geweldige impuls voor verdere democratisering van 50Plus. Het bestuur heeft er niets op tegen om tussentijds de peilstok uit te steken.’

Verzoeningssessie

Maar eerst wil de voorzitter een verzoeningssessie organiseren. Dales: ‘Ik stel dan ook voor ten spoedigste fysiek samen te komen. In een meeting waarin alle ergernissen over en weer– en die zijn aan beide kanten niet gering - in ronde bewoordingen worden geuit. Totdat we eruit zijn en het punt hebben bereikt waarop oud ongerief terzijde gaat.’

De reactie van de drie Kamerleden vandaag richting Dales is glashelder: ‘Wij hebben samen met de Eerste Kamerleden het vertrouwen in je opgezegd. Wij komen niet terug op ons standpunt. Daarom gaan we ook niet in op de uitnodiging van het bestuur.’

Ze doen nogmaals ‘een dringend beroep’ op Dales om zijn functie als voorzitter neer te leggen en terug te treden. ‘Het zou je sieren als je dit deed in het belang van onze partij,’ aldus Van Brenk, Van Otterloo en Sazias.

Corrie van Brenk. Beeld ANP
Corrie van Brenk.Beeld ANP

Onbegrijpelijk

Dales vindt de houding van de drie onbegrijpelijk, laat hij weten. “Zij willen een ledenraadpleging! Als ik dan probeer de lucht te klaren zodat we om tafel kunnen over hoe die eruit moet gaan zien, dan wijzen ze dat verzoek af. Daar begrijp ik helemaal niets van. En ik vind het ook best bizar.”

Van Brenk legt uit dat zij en de andere twee alleen niet meer met Dales in zee willen. “We gaan nu niet gezellig met Geert aan tafel zitten. Wij vertrouwen hem niet. Maar we hebben het vertrouwen niet opgezegd in de rest van het bestuur, dus met de andere twee praten kan nog steeds.”

Volgens het Kamerlid van 50Plus (eerder AbvaKabo FNV) moeten afvaardigingen van afdelingsvoorzitters, Statenleden en de Eerste en Tweede Kamerfracties samen bepalen hoe de ledenraadpleging eruit gaat zien. “En er moet een onafhankelijke club meekijken, plus bijvoorbeeld een notaris.”

Dales ziet niets in deze plannen. “Dit is de vakbond niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden