Boze Ajax-fan schrijft open brief aan Van der Sar

De forse prijsverhoging van sommige seizoenkaarten is bij Ajax-supporters niet in goede aarde gevallen. Ajax-fan Rodney Rijsdijk schreef er een open brief over, waarin hij zich richt tot directeur marketing Edwin van der Sar.

null Beeld anp
Beeld anp

Gisteren werd bekend dat Ajax de prijzen van seizoenkaarten in sommige vakken komend seizoen flink hoger maakt. Sommige fans die dit seizoen nog 507 euro betalen, moeten komende jaargang 750 euro neertellen om hun zitplaats in de Amsterdam Arena te behouden.

Talloze fans zouden overwegen om hun seizoenskaart op te zeggen, schrijft Rijsdijk in zijn open brief, ook omdat het product (het spel van Ajax) in kwaliteit flink is afgenomen dit jaar.

Hieronder integraal de open brief aan Edwin van der Sar:

Beste Edwin van der Sar,

Haha, je bent me er wel eentje hoor! Of was de brief die een aantal kennissen van mij uit jouw naam ontvingen geen vervroegde 1 aprilgrap? Zeg me alsjeblieft dat het een 1 aprilgrap was, Edwin. Kijk, als je een makkelijk slachtoffer zoekt voor een practical joke dan ben ik je perfecte slachtoffer. Ik trap namelijk net zo makkelijk in een slechte 1 aprilgrap als in een grote hoop hondenstront waar iedereen overheen stapt.

(...)

Maar ter zake: in de brief die mijn vrienden (seizoenkaarthouders in de vakken 117 t/m 122) vandaag ontvingen stond een zeer aanzienlijke verhoging van hun seizoenkaart vermeld. Zo is het de bedoeling dat een vriend van mij uit vak 117 (hoekvak) ineens geen 385 euro gaat betalen voor zijn jaarkaart maar 475. En een andere vriend gaat ineens van 507 euro naar 650. Ik zit zelf achter de goal op Noord, dus de verhoging treft mij niet, maar daar gaat het niet om.

Ik snap best dat jij genoeg geld hebt, maar voor mensen die veel minder geld hebben dan jij (ik schat een slordige 99,9% van de seizoenkaarthouders, maar misschien ook wel meer) is dat nogal een forse verhoging. En al hebben die mensen wel genoeg geld: een dergelijke verhoging is nogal buitenproportioneel. Ajax ziet zichzelf als een product en zijn supporters als klanten. Welnu: het product neemt jaarlijks in kwaliteit af, met dit seizoen als treurig dieptepunt. Dan is het tamelijk schunnig om van een aantal van die 'klanten' te vragen om fors meer voor dat product te betalen.

Dan praat ik toch geen poep, Edwin? Als jouw tosti-ijzer het niet meer doet omdat ie slecht was en je kan dezelfde weer terugkrijgen als je maar 30% meer betaalt dan zeg jij toch tegen die verkoper dat ie dat malle tosti-ijzer opengeklapt in z'n kier mag stoppen? Want, zo zul jij zeggen: die verkoper handelt niet klantvriendelijk. Welnu, Edwin: Ajax ook niet!!

En daarbij, Edwin: hoeren hebben klanten. Wij zijn geen klanten. Wij zijn supporters van onze club en zonder supporters bestaat er eenvoudigweg geen club. Dat realiseer je je wel, hoop ik.

Dan kun jij zeggen: 'Nou, dan rotten ze toch lekker op? Voor elke sukkel die de verhoging niet wil betalen hebben we tien rijke patsers uit 't Gooi die het wel willen betalen!' Nou, Edwin, ik zal je zeggen dat ik al flink wat mensen heb gehoord die dus ook daadwerkelijk op gaan rotten. Mensen die al 25 jaar of langer naar 'hun' Ajax gaan, maar die zich niet als een sukkeltje door Ajax leeg laten trekken en die nu met bloedend hart hun kaart opzeggen. Ik heb het over mensen die nog voor jou hebben gejuicht in De Meer, in het Olympisch, in Wenen en zelfs in Tokio. En die trouwe honden jagen jij en je mededirectieleden nu van hun tribune alsof het schurftige zwerfhonden zijn. Zoals perschef Miel Brinkhuis het zo heerlijk lomp verwoordde: 'Omdat die kaarten toch altijd al te goedkoop waren.'

Dan durf je wel hoor. De vergelijking met de prijzen op de eretribune gaat volledig mank als je kijkt naar de zachte stoeltjes en de cateringfaciliteiten op de eretribune. Kijk, dat er een jaarlijkse verhoging van een paar procent is, soit. Snappen we allemaal. Inflatiecorrectie of dat soort tralala: prima. Betalen we gewoon een paar piekies meer. Zeuren we niet over. Maar deze verhogingen gaan dwars door het Arenadak.

Edwin, misschien maak ik me nu veel te druk. Wil je woensdag alsjeblieft, met dat olijke hoofd van je, op de Ajax-site zeggen: "1 APRIL!! KIKKER IN JE BIL!!! HET WAS MAAR EEN GEBBETJE!!! HAHAHA!!!"

Dan ben ik ten eerste blij dat onze club niet echt de beste van Blaricum, Aerdenhout en Wassenaar wordt. En ten tweede ben ik blij dat er dan nog een soort van humor in onze club zit. Al zou de eventuele grap nog slechter zijn dan het voetbal van Ajax 1. Kom op Edwin, zeg het alsjeblieft woensdag. En anders wordt onze nieuwe supportersyell: 'Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Duurste!' Met een lekkere kakkerige Gooise 'R'.

Met vriendelijke groet,
Rodney Rijsdijk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden