Boy Edgar krijgt postuum onderscheiding Yad Vashem

Bandleider en huisarts Boy Edgar krijgt dinsdag postuum de onderscheiding van het Yad Vashem Instituut voor zijn hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Patrick Meershoek
Boy Edgar, de assistent van de dorpsdokter hielp zeker vijf kinderen aan een onderduikadres in WOII Beeld .
Boy Edgar, de assistent van de dorpsdokter hielp zeker vijf kinderen aan een onderduikadres in WOIIBeeld .

Tijdens de oorlog bracht Edgar Joodse kinderen van Amsterdam naar het Gelderse Heumen waar hij werkte als assistent van de dorpsdokter.

Onderzoekers van Yad Vashem hebben vastgesteld dat Edgar op deze manier minstens vijf kinderen aan een onderduikadres heeft geholpen.

De onderscheiding wordt uitgereikt voor de hulp aan Marion Kaufmann, een Duits meisje dat na de Kristallnacht samen met haar moeder naar Nederland was gevlucht. In Amsterdam verbleef Marion een half jaar bij Boy en zijn echtgenote Mia die eveneens Joods was.

Omgekochte Duitse soldaat
Eens in de zes weken liet Mia het haar van Marion bleken. Tijdens een van deze uitstapjes werd Marion aangehouden en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg waar Joodse kinderen werden vastgehouden in afwachting van transport naar een kamp.

Met hulp van een omgekochte Duitse soldaat wisten Boy en Mia het meisje weer vrij te krijgen.

In 1943 bracht Edgar Marion naar Gelderland, waar zij werd ondergebracht bij een ouder echtpaar dat Edgar had leren kennen door zijn werk als huisarts.

Ook deze Joannes en Catharina Beelen krijgen dinsdag postuum de onderscheiding van Yad Vashem uitgereikt.

Voorbeeld
Het eerbetoon voor Boy Edgar werd in gang gezet door de 69-jarige Hanan Frenk, psycholoog in Israël en achterneef van Mia. "We zijn er ruim twee jaar mee bezig geweest," zegt Frenk vanuit Tel Aviv over de aanvraag bij Yad Vashem. "Het dossier dat mijn vrouw en ik hadden aangelegd, is zorgvuldig onderzocht. Het is prachtig dat het gelukt is."

Edgar sprak zelden of nooit over zijn verzetswerk en op een onderscheiding zat hij al helemaal niet te wachten, weet Frenk. "Boy was een humanist. Dat was zijn drijfveer. Hij deed het omdat hij in die omstandigheden voor hem niet mogelijk was niks te doen. Als hij nog had geleefd, had hij de onderscheiding waarschijnlijk geweigerd. Maar ik beschouw hem als een voorbeeld, of hij het nou leuk vindt of niet."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden