Boy Edgar krijgt onderscheiding voor hulp aan Joodse kinderen

Jazzmusicus en arts Boy Edgar, in 1980 overleden, krijgt in april een onderscheiding van Yad Vashem. In de oorlog bracht hij Joodse kinderen van Amsterdam naar onderduikadressen in Gelderland.

Patrick Meershoek
Musics en arts Boy Edgar ontvangt postuum een onderscheiding van Yad Vashum Beeld Boersma
Musics en arts Boy Edgar ontvangt postuum een onderscheiding van Yad VashumBeeld Boersma

Deze onderscheiding van Yad Vashem is voor niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog hun leven in de waagschaal stelden om Joden te beschermen tegen vervolging.

De Nederlander is voorgedragen door de Israëlische psycholoog Hanan Frenk, een achterneef van Mimosa Frenk, met wie Edgar op 30 september 1942 in Amsterdam in het huwelijk trad.

Getuigenissen
Edgar sprak zelden over zijn daden. Frenk kwam er pas meer over te weten tijdens het lezen van de biografie over Edgar die drie jaar geleden verscheen. Daarin zijn onder andere getuigenissen opgenomen van kinderen die in de oorlog door Edgar vanuit Amsterdam naar onderduikadressen in Gelderland werden gebracht.

Boy pendelde op en neer tussen Amsterdam en Heumen in Gelderland. Zijn werk als dokter hielp hem daarbij. Hij had toestemming om 's avonds en 's nachts op straat te zijn. Als hij werd aangehouden, kon hij schermen met een bevalling.

Lees meer over Boy Edgar: 'Hij pendelde op en neer tussen Amsterdam en Heumen. Het lijkt erop dat hij geregeld kinderen mee terug nam naar Gelderland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden