Bowling Noord op Buikslotermeerplein gekraakt

Een groep van ongeveer tien mensen heeft afgelopen zondag Bowling Noord aan het Buikslotermeerplein in Noord gekraakt.

Hannah Stöve
Bowling Noord is gekraakt: 'In leegstand kun je niet bowlen' Beeld -
Bowling Noord is gekraakt: 'In leegstand kun je niet bowlen'Beeld -

In 2010 zou Bowling Noord al gesloopt worden, maar dit plan sneuvelde vanwege geldgebrek bij de gemeente. Amsterdammer André Elferink trok zich het lot van het bowlingcentrum aan en werd beheerder van het pand, dat in de volksmond ook wel 'De Bunker' wordt genoemd.

Elferink gaf er bowlingtraining aan verstandelijk gehandicapten, organiseerde voor hen een Nederlands Kampioenschap bowlen, er repeteerde een Hazeskoor en er werd gebingood en gebiljart.

Ondanks de inzet van Man Bijt Hond, die een soap over De Bunker en haar bezoekers maakte, ging het centrum failliet en stond het pand sinds vorig jaar leeg.

Gentrificatie
Sinds zondag wordt De Bunker bewoond door een groep van ongeveer tien krakers - hoeveel precies wil de groep niet zeggen. De woordvoerder van de organisatie, die zijn echte naam niet wil geven maar zichzelf Gallows noemt, zegt dat de groep voornamelijk uit Nederlanders bestaat die elkaar kennen uit de kraakbeweging en van de recente studentenprotesten.

Hij noemt de gentrificatie in Amsterdam-Noord een van hun grootste redenen om het pand te bezetten. "We willen dat dit weer een sociale plek voor de oorspronkelijk buurtbewoners wordt, door bijvoorbeeld volkskeukens te organiseren en mensen de mogelijkheid geven activiteiten te organiseren."

Het NK bowlen voor verstandelijk gehandicapten. Beeld Marc Driessen
Het NK bowlen voor verstandelijk gehandicapten.Beeld Marc Driessen

Handmatig bowlen
De groep zal er in eerste instantie gaan wonen en is nu bezig met het opknappen van de ruimte. Ze zijn van plan vier bowlingbanen open te houden, waar later handmatig gebowld moet kunnen worden - de apparatuur is namelijk weg of werkt niet meer.

Hoewel de bowlingbaan pal tegenover het Stadsloket Noord is gevestigd, heeft de groep nog niets gehoord van de gemeente: "We hebben nog geen formele communicatie gehad." Bang dat ze eruit worden gegooid en problemen krijgen met de politie zijn ze niet. "Het is tegenwoordig een risico dat bij het kraken hoort."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden