Bouwwoede is terug in Amsterdam, maar bouwrijpe grond raakt op

Amsterdam wil vijftigduizend woningen bouwen in acht jaar. Die ambitieuze plannen leiden wel weer tot een nieuw probleem: over een paar jaar is de bouwrijpe grond op.

Bouw van nieuwe woningen op Zeeburgereiland. Beeld Floris Lok
Bouw van nieuwe woningen op Zeeburgereiland.Beeld Floris Lok

De woningbouw in Amsterdam groeit veel sneller dan werd voorzien. Binnen acht jaar zal de stad 450.000 woningen tellen, bijna 50.000 meer dan nu. De stad raakt daardoor snel door de voorraad bouwrijpe grond heen.

Dit zegt Pierre van Rossum, de nieuwe directeur van Grond en Ontwikkeling, de gemeentelijke afdeling die ooit Grondbedrijf heette. Voor 25.000 woningen zijn nog locaties beschikbaar. In 2018 is de voorraad op.

Nieuwe locaties
De gemeente werkt daarom aan nieuwe locaties, voor nog eens 20.000 woningen, waarvan de bouw voor 2025 moet beginnen. Het gaat onder meer om gebieden op IJburg (Centrumeiland), in Noord (de Oostelijke IJoevers, Buikslotermeer), in West (Ringzone, Sloterdijk) en op de Zuidas.
In de economische crisis viel de bouw terug naar 1500 woningen per jaar. Vorig jaar steeg het aantal woningen dat in Amsterdam in aanbouw werd genomen, fors; in 2014 is met de bouw van 5200 woningen begonnen. Dit jaar zal het bouwtempo nog hoger liggen.

Het doel van het nieuwe stadsbestuur was vanaf 2018 jaarlijks de bouw van vijfduizend woningen te laten beginnen. Door het herstel werd dat doel al vorig jaar gehaald.

Bezuinigingen
De kant-en-klare bouwlocaties raken snel op. Het zou daarom kunnen, aldus Van Rossum, dat juist in 2018, het jaar waarvan gedacht werd dat de stad volop zou gaan bouwen, Amsterdam geen vijfduizend woningen in aanbouw kan nemen.

Oorzaak zijn de bezuinigingen tijdens de crisis. Van Rossum: 'We zijn in de vorige collegeperiode zuinig te werk gegaan. Zo hebben we kavelsturing geïntroduceerd. Dat hield in dat we alleen in grond zouden investeren als er ook een afnemer was. Daardoor hebben we onze kasstromen gezond gehouden en zijn er geen investeringen gedaan die veel renteverlies opleverden.' Maar daardoor komt de stad nu ook bouwgrond tekort.

Hetzelfde geldt voor de ambtenaren. De afdeling kromp in, maar inmiddels heeft Grond en Ontwikkeling weer 25 mensen kunnen aantrekken op vacatures die de afgelopen jaren waren ontstaan.

Lees vandaag (2-6) in Het Parool een interview met Pierre van Rossum, de nieuwe directeur van de afdeling Grond en Ontwikkeling: 'Iedereen is veel te somber geweest.'

null Beeld Jorris Verboon en Chantal van Wessel / Het Parool
Beeld Jorris Verboon en Chantal van Wessel / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden