Bouwvakkers vinden geheime stukken bij rechtbank

Bouwvakkers hebben een lading geheime rechtbankstukken gevonden tijdens de verbouwing van het gerechtsgebouw op de Parnassusweg.

In de dossiers staan ook namen en telefoonnummers van verdachten.Beeld anp

Drie vuilniszakken vol gevoelige documenten van de Amsterdamse rechtbank zijn op de burelen van de Telegraaf beland. De papieren, waaronder reclasseringsrapporten en documenten van de Kinderbescherming, werden meegenomen uit één van de torens van de rechtbank die nu worden gesloopt. De rechtbank onderzoekt of sprake is van een strafbaar feit.

Volgens de Telegraaf bracht een bouwvakker die werkt aan de grootschalige verbouwing van de rechtbank, de duizenden rechtbankstukken naar de krant, omdat hij schrok dat de gevoelige informatie zo makkelijk toegankelijk zou zijn geweest.

Gevoelige documenten
De ochtendkrant noteert dat de documenten 'als oud vuil zijn achtergelaten'. Het gaat ontegenzeggelijk om gevoelige documenten: een aantal stukken zijn gebruikt in procedures die nog lopen. Ook interne stukken over het personeel en de organisatie van de rechtbank waren in te zien.

Zo kon worden meegelezen met notulen van functioneringsgesprekken met rechtbankmedewerkers én viel te lezen hoe beveiligingsmedewerkers klaagden over de bedrijfscultuur.

In de stapels oud papier werden ook verslagen van gesprekken met getuigen in strafzaken gevonden, net als informatie over jeugdige delinquenten. De Telegraaf-redactie heeft de documenten inmiddels aan de rechtbank teruggegeven.

Oud papier
Het gaat echt om oud papier, zegt rechtbankwoordvoerder Ton van den Brandt: "Daarmee wil ik het niet bagatelliseren, want deze papieren hadden vernietigd moeten worden. Maar het is oud papier, dat heel bewust is weggegooid. Ergens in dat proces van vernietiging, zijn de papieren weggenomen."

Volgens Van den Brandt is het goed mogelijk dat de papieren zijn weggenomen uit een oud-papierbak. "Een deel van de documenten waren geplet. Maar dan blijft de vraag: hoe kon er iemand bij de papieren in die papierbak komen?"

De rechtbank heeft de zaak in onderzoek en beraadt zich nog op volgende stappen: "Hoe dit is gebeurd en of een strafbaar feit is gepleegd, onderzoeken wij nog. Dat onderzoek is nog niet zover dat we aangifte zullen doen, maar in algemene zin is het wegnemen van een goed van een ander een strafbaar feit."

Volgens Van den Brandt gaat het om zo'n drie vuilniszakken vol papier, waarvan een deel interne stukken zijn en een kleiner deel documenten die zijn gebruikt in rechtszaken. Volgens de Amsterdamse rechtbank zou naar schatting eenvijfde van de papieren inhoudelijk in rechtszaken zijn gebruikt.

Van den Brandt: "Het is rijp en groen door elkaar. Er zitten oude kranten tussen en geplette doosjes, maar ook een rapport van de Kinderbescherming, ja. Al zijn dat er niet veel."

Lopende zaken
Een aantal van de documenten heeft ooit deel uit gemaakt van het strafproces van zaken die nu nog lopen. Maar zelfs die papieren zijn oud en bewust weggegooid, benadrukt Van den Brandt.

Dat werkt zo: een rechter-commissaris kan in een vroeg stadium van een rechtszaak bijvoorbeeld een reclasseringsrapport onder ogen krijgen. Als die zaak dan later in het strafproces inhoudelijk wordt behandeld, wordt datzelfde reclasseringsrapport gebruikt. De rechter-commissaris heeft zijn versie van het document dan al weggegooid.

De Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg ondergaat een grondige verbouwing. De oude torens worden gesloopt en daarvoor in de plaats moet in 2020 een glazen toren verrijzen, een pand waarin transparantie gesymboliseerd moet zijn.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden