Bouwt Obama een nieuwe bunker onder het Witte Huis?

Er is een grote put in een van de bekendste tuinen ter wereld en niemand lijkt te weten waarom. Werkmannen hebben een groot stuk van de voortuin van het Witte Huis omgetoverd tot een bouwwerf. Maar wat er precies gebeurt, is staatsgeheim. Wordt er gewerkt aan de airco, komt er een zwembad of een nieuwe bunker?

Redactie
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Het gat, gelegen bij de westelijke vleugel van het Witte Huis, is ongeveer dertig meter breed. Voor de eerste keer sinds de bouw van het majestueuze gebouw liggen de ondergrond en de pijpleidingen onbedekt. Al zeventien maanden wordt er gewerkt in het gat en tot nu toe heeft nog niemand verklapt wat het precies wordt.

Er zijn al verschillende officiële verklaringen de wereld ingestuurd: van werken aan de airconditioning tot iets gerelateerd aan de veiligheid van het gebouw. Maar die verklaringen hebben de wilde speculaties niet kunnen tegenhouden. Sommigen menen dat president Barack Obama een zwembad aan het aanleggen is, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Bunker
Anderen denken dat hij de presidentiële bunker, nog gebouwd in de tijd van Franklin D. Roosevelt, aan het uitbreiden is. In die bunker schuilde vicepresident Dick Cheney na de aanvallen op 11 september 2001.

Het Witte Huis werd gebouwd tussen 1792 en 1800 en heeft al veel veranderingen ondergaan. Er werd constant verbouwd en aangebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd een schuilkelder gebouwd onder de oostelijke vleugel. Die werd later omgebouwd tot een strategische kamer. Maar niet alle aanpassingen waren even noodzakelijk: in 1969 bouwde president Richard Nixon er een ondergrondse bowlingbaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden