Bouwput

THEODOR HOLMAN

Ik liep het CS uit en dacht: als dit station eindelijk klaar is (2017, hoor ik) dan heeft men een zesde van mijn leven aan dit station verbouwd. Zou er enig andere verbouwing in de wereld zijn die dan zo lang heeft geduurd?

Maar goed, dat is nu eenmaal zo: de toegangspoort van Amsterdam is een stinkende bouwput, gevolgd door een soort van laan, het Damrak, waarvan iedereen weet dat die in handen van de onderwereld is. Hoeveel woningen staan daar niet leeg? Als Duyvendak die nu eens ging kraken...

Nu ben je toerist, wat doe je dan? Ach, vroeger had het Stedelijk Museum nog allure - men zei dat het een van de vooruitstrevendste musea was - maar omdat het nu ook al zo'n vijf jaar leegstaat, is Nederland zijn artistieke positie kwijtgeraakt. Door het bouwputje. Vroeger 'gebeurde' het in Amsterdam, nu gebeurt het overal elders. Moderne kunst in Amsterdam? Waar? Wat?

Dan maar naar het Rijks. Ik hoor de laatste tijd de nieuwe directeur Wim Pijbes voortdurend op de radio. En dan legt hij uit hoe het museum over tien jaar heel mooi wordt. Met de Nachtwacht. En ondertussen wordt er maar niets gedaan. Het Rijks bestaat, net als het Stedelijk, alleen maar in taal. ('Er moeten elk seizoen andere koks komen in het sterrenrestaurant,' hoorde ik Pijbes fantaseren. Verdomme man, ga timmeren! Doe iets!) De Rembrandts verpieteren, de Vermeers rotten weg - en weer is Amsterdam een deel van zijn allure kwijt.

We zijn in Europa onderhand de stad met de slechtste naam, want met de hoogste prijzen, en de meeste gelegenheden waar je niet naar toe kan.

Oké - gaan we dan maar eens via het Museumplein (dat weer vernieuwd gaat worden, terwijl het nog niet één dag sinds de vorige verbouwing in goede staat te zien was) naar het Concertgebouw. En wat ziet de arme toerist daar? Een godvergeten lelijk, met blauw bouwplastic en dranghekken en stukken gaffertape in elkaar geflanste ' fietsenstalling' in de vorm van zo'n tent die over geliquideerde vastgoedhandelaars en advocaten hangt. (Waarschijnlijk omdat ook hier ' een verbouwing' plaatsvindt.)

Hoe is dat eigenlijk in Rotterdam, burgemeester? (' Nou, na '45 was dat ook jarenlang een bouwput, hoor.')

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden