Bouwputten in stad hinderen verkeer

De komende acht weken zal er in de IJtunnel asbest worden gesaneerd, zodat de tunnel in 2010 en 2011 gerenoveerd kan worden. Foto ANP Beeld
De komende acht weken zal er in de IJtunnel asbest worden gesaneerd, zodat de tunnel in 2010 en 2011 gerenoveerd kan worden. Foto ANP

AMSTERDAM - Een flink deel van Amsterdam verandert morgenavond opnieuw in een bouwput. Dan begint de gemeente met de uitvoering van een aantal grootschalige projecten die gelijktijdig worden uitgevoerd.

Vooral in het gebied rond de IJtunnel moeten automobilisten rekening houden met ernstige verkeershinder. De IJtunnel zelf wordt afgesloten tot 24 augustus. De komende acht weken zal er asbest worden gesaneerd, zodat de tunnel in 2010 en 2011 gerenoveerd kan worden.

Tijdens de werkzaamheden mogen alleen nood- en hulpdiensten, bussen, taxi's met een tram- en busbaanontheffing en aanvullend openbaar vervoer door de tunnel rijden.

Tegelijkertijd wordt er in Noord op verschillende plekken gewerkt aan de Nieuwe Leeuwarderweg, en gaat in het centrum het Mr. Visserplein op de schop. Op het Mr. Visserplein is dan in beide richtingen maar één rijstrook beschikbaar. Ook wordt de afslag naar de Muiderstraat vanaf dat moment definitief afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De gemeente kiest er bewust voor deze projecten te combineren. Omdat de verbinding tussen Noord en Centrum er acht weken uit ligt, rijdt in die periode veel minder verkeer over het Mr. Visserplein en de Nieuwe Leeuwarderweg.

Ook het tijdstip van de werkzaamheden is bewust gekozen. ''In de zomer rijdt veel minder verkeer door de stad. Daardoor blijft de hinder binnen de perken. Ook als we, zoals nu, meer projecten tegelijk uitvoeren,'' zegt Onno Man, coördinator van 'de zomerwerken'.

Vorig jaar voerde de gemeente ook gelijktijdig grote projecten uit. Alleen in de eerste en de laatste week van de werkzaamheden leidde dat tot forse verkeershinder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden