Bouwput voor CS is weer water

Er stroomt weer water voor het CS. Na meer dan tien jaar een veredeld schiereiland te zijn geweest, is het Stationseiland weer een echt eiland.

Door een vergroot gat in de damwand stroomt er water in de enorme bouwput. Door de bouwputten voor de Noord-Zuidlijn was het gebied voor Amsterdam Centraal de afgelopen 10 jaar een soort schiereiland. Beeld anp
Door een vergroot gat in de damwand stroomt er water in de enorme bouwput. Door de bouwputten voor de Noord-Zuidlijn was het gebied voor Amsterdam Centraal de afgelopen 10 jaar een soort schiereiland.Beeld anp

Vanmorgen werden de eerste gaten in de damwand gebrand, waarna het water het Open Havenfront instroomde. Over drie dagen, naar alle waarschijnlijkheid maandagmorgen, zal het water het juiste peil hebben bereikt en binnen enkele weken kunnen bootjes en rondvaartboten weer voor het station langsvaren.

Alle hoogwaardigheidsbekleders van de Noord/Zuidlijn waren op het moment afgekomen. Volgens Hoite Detmar, directeur Omgeving van de Dienst Metro, is het een belangrijke stap in de ingrijpende metamorfose die het voorplein van Amsterdam Centraal de komende jaren zal ondergaan. "Hiermee geven we één van de grote bouwterreinen van de stad weer terug aan de Amsterdammers," zegt hij, staande op de modderige bodem van het Open Havenfront.

Het is een vervreemdend gezicht om tientallen mensen daar te zien rondschuifelen, drie meter onder het niveau waar binnenkort meer water te zien zal zijn dan het afgelopen decennium het geval was. In het midden is nu nog net de bovenkant van één van de drie afgezonken caissons te zien.

Aan de zijkanten loopt de bodem schuin omhoog tot vlak onder de rand, waar het water vanaf maandag tegen de onderkant van de Prins Hendrikkade aan zal klotsen. Het lijkt een beetje op een stadsstrand, zegt een aanwezige; het enige wat ontbreekt, zijn handdoekjes en zonnebaadsters. Volgens Detmar is er een talud gemaakt, zodat mensen die over het randje vallen, terecht komen in ondiep water.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden