Bouwput Vijzelgracht jarenlang onveilig

De arbeids- en veiligheidsomstandigheden bij de aanleg van metrostation Vijzelgracht schoten jarenlang met grote regelmaat tekort.

Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst
Graafwerkzaamheden onder de Vijzelgracht, vorig jaar. Beeld ANP
Graafwerkzaamheden onder de Vijzelgracht, vorig jaar.Beeld ANP

Gemeentelijke toezichthouders bij de Noord/Zuidlijn stelden misstanden tevergeefs aan de kaak, blijkt uit honderden vertrouwelijke documenten in bezit van deze krant. Ze bevatten een aaneenschakeling van incidenten en klachten over aannemer Max Bögl.

Vooral de luchtvervuiling in de bouwput was een bron van onrust. Het alarm van de luchtkwaliteitsmeters ging zo vaak af dat de aannemer de apparaten uitzette om van het lawaai te zijn verlost.

Toezichthouders waren bezorgd over het lot van tientallen Slowaakse bouwvakkers. Volgens verschillende bronnen bivakkeerden zij jaren onder slechte omstandigheden op een opslagplaats van Bögl bij de Fosfaatweg, in het Westelijk Havengebied. Vanwege veiligheids- en milieuregels is wonen daar verboden. Een betrokkene: 'Het waren een soort barakken waar je nog niet dood gevonden wilt worden.'

Dit is de enige kwestie waarop Bögl reageert. 'Het is pertinent onjuist,' aldus directeur Hans de Koning. De gemeente Amsterdam zegt dat het aantal incidenten bij de metrobouw naar Nederlandse maatstaven laag is en afneemt, mede dankzij Bögl.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden