'Bouwplannen van de UvA moeten in de ijskast'

De voorlopige begroting voor 2015 van de UvA ziet er verontrustend uit, zei hoogleraar Ewald Engelen bij een toespraak in het bezette Maagdenhuis. Er moet financiële transparantie komen, en een waarheids- en verzoeningscommissie.

Bas Soetenhorst
Plannen voor het Binnengasthuis­terrein moeten volgens Engelen in de ijskast. Beeld Maarten Steenvoort
Plannen voor het Binnengasthuis­terrein moeten volgens Engelen in de ijskast.Beeld Maarten Steenvoort

De Universiteit van Amsterdam moet de nieuwbouwplannen voor het Binnengasthuis­terrein in de ijskast zetten vanwege de onduidelijke financiële consequenties, vindt hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen.

Engelen zei dit gisteravond in een toespraak (bekijk de video) in het door studenten bezette Maagdenhuis en wees daarbij op de 'verontrustende' concept­begroting van 2015.

'Ik heb de toekomst gezien en die ziet er niet goed uit,' zei hij vanmorgen in een toelichting. De reserves slinken en volgens Engelen is de kans groot dat niet alleen de faculteit geesteswetenschappen moet bezuinigen, maar dat ook andere faculteiten aan de beurt komen om de vastgoedplannen te kunnen uitvoeren.

De bedoeling is dat het Binnengasthuisterrein in het centrum uitgroeit tot een soort campus. Daarvoor heeft de UvA hoge leningen afgesloten. 'In de begrotingsplannen voor dit jaar zie je dat de lasten voor faculteiten sneller toenemen dan gedacht,' aldus Engelen vanmorgen.

Naast het bevriezen van de plannen voor het Binnengasthuisterrein bepleit hij de vorming van een 'waarheids- en verzoeningscommissie', die moet uitzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hij roept de UvA op tot 'absolute transparantie' over de financiële huishouding, die ook voor leden van de ondernemingsraad moeilijk is te doorgronden.

De actievoerende studenten adviseerde hij gisteren bondgenoten te zoeken in andere sectoren, want volgens Engelen zijn tal van semipublieke instellingen slachtoffer van rijksbeleid waarbij efficiëntie voorop is komen te staan. 'Op veel meer plaatsen raken bestuurders losgezongen van de primaire processen in hun organisatie en zijn ze voornamelijk nog bezig met vastgoedbeheer. Dat gaat ten koste van de professionals.'

De UvA wilde vanmorgen niet reageren.

Ewald Engelen Beeld Maarten Steenvoort
Ewald EngelenBeeld Maarten Steenvoort
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden