Opinie

'Bouwplannen Elzenhagen-Zuid zijn megalomaan'

De in 2008 nog realistische woningbouwplannen voor Elzenhagen-Zuid hebben nu megalomane vormen aangenomen, schrijft Peter de Jager.

Impressie van de nieuwe wijk Elzenhagen-Zuid langs de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord Beeld -
Impressie van de nieuwe wijk Elzenhagen-Zuid langs de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-NoordBeeld -

In 2008 betrokken mijn vrouw en ik met onze kinderen onze woning tussen het Noordhollandsch Kanaal en de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord. Tegenover het huis lagen de voetbalvelden van DWV.

De fusie van DWV met de Volewijckers stond in 2008 al op stapel om ruimte te maken voor de bouw van ongeveer vijfhonderd grondgebonden woningen. Dit zou mooi aansluiten op de omliggende wijk en het landelijke groene karakter zou ermee gewaarborgd blijven. De kredietcrisis leidde er echter toe dat de bouwplannen op de lange baan werden geschoven.

2200 woningen
DWV is inmiddels weg en de crisis lijkt vergeten. In de loop van de tijd werden de bouwplannen van Elzenhagen-Zuid, zoals het gebied nu heet, bijgesteld. Van circa 500 naar 850 woningen. Van 850 naar 1500, naar 1800, naar 2200 woningen.

En naast de woningen zijn er ook een aantal bovenwijkse voorzieningen gepland; twee middelbare scholen, een lagere school, een moskee en een opvang voor drugsverslaafde dak- en thuislozen.

Het stedenbouwkundige plan is verder uitgewerkt, het woningaantal bijgesteld tot 1800. Het plan ligt tot 8 mei 2017 ter inzage.

De stap van 500 naar 1800 woningen plus bovenwijkse voorzieningen is enorm.

Om dit objectief te kunnen vergelijken, heb ik berekend wat het aantal woningen per hectare van dit stedenbouwkundige plan bedraagt. Het gemiddelde voor Amsterdam is 40 woningen per hectare. IJburg heeft 71 woningen per hectare en het Oostelijk Havengebied 100.

Grote woningdichtheid
Elzenhagen-Zuid krijgt, als het stedenbouwkundige plan zijn beslag krijgt, 138 woningen per hectare. Bijna het dubbele van IJburg en 38 procent meer dan het Oostelijk Havengebied, twee wijken omringd door water, terwijl Elzenhagen-Zuid langs een vierbaansweg ligt.

Er wordt gerefereerd aan de wijk Funenpark, een wijk in de binnenstad. En inderdaad wordt hier een vergelijkbare dichtheid van 137 woningen per hectare gerealiseerd.

Er zijn wel belangrijke verschillen; Funenpark is kleiner, heeft slechts een basisschool, geen moskee en geen opvang voor drugsverslaafde dak- en thuislozen. Daarnaast heeft deze buurt wél een groenstrook met speelvoorzieningen langs de wijk lopen. Bij Elzenhagen Zuid moet ook dit in de wijk opgelost worden.

Peter de Jager, architect Beeld -
Peter de Jager, architectBeeld -

De afgelopen jaren is gebouwd aan Elzenhagen-Noord. De bewoners daar hebben twee belangrijke kritiekpunten waarvan geleerd zou kunnen worden. Er zijn te weinig speelvoorzieningen en te weinig parkeerplekken.

Ook in Elzenhagen-Zuid is weinig speelruimte. Wat betreft het parkeren wordt nu ingezet op een norm van 0,6 parkeerplaats per woning voor de vrije sector en 0,1 voor sociale huur. In Elzenhagen-Noord golden nog de normen van 1,0 voor de vrije sector en 0,5 voor sociale huur, normen die daar al een tekort opleveren. Een halvering van de norm voor Elzenhagen-Zuid is vragen om problemen.

Rammelende verkeersberekening
Ook de overige de verkeerssituatie is een aandachtspunt. Elzenhagen-Zuid wordt aan de noordzijde 'aangetakt' aan de IJdoornlaan en aan de zuidzijde op een zogenoemde botonde (een dubbele rotonde). Op dit moment, dus nog zonder het extra verkeer uit Elzenhagen-Zuid, loopt het in de spits op beide punten al regelmatig vast. De verkeersberekening vraagt om nader onderzoek.

Het woningtekort in Amsterdam is een serieus probleem. Lang heeft Amsterdam nauwelijks gebouwd en nu de grond duur betaald wordt, lijkt de tijd rijp voor een (overhaaste) inhaalslag.

Ik pleit voor verantwoorde plannen met een eerlijke verdeling van bovenwijkse voorzieningen. Ik hoop van harte dat de plannen rond
Elzenhagen-Zuid worden heroverwogen.

Dit is geen noodkreet van een buurtbewoner met nimby-gedrag, dit is een boodschap van een verontruste Amsterdammer die zich zorgen maakt over de kwaliteit van een groeiende stad.

Lees ook: Nieuwe wijk Elzenhagen Zuid krijgt 1800 woningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden