Bouwinfarct dreigt in Amsterdam door stijgende kosten

In Amsterdam dreigt een bouwinfarct. Een project voor honderden woningen in Noord ligt al stil door stijgende bouwkosten. De komst van duizenden huizen, kantoren en scholen is in gevaar.

Braakliggend bouwterrein bij station Noord van de Noord/Zuidlijn. Op het deel het dichtst bij het station is de komst van 600 woningen nu onzeker. Op de rest is woningproject Noorderkwartier gepland, dat binnenkort wel van start gaat. Beeld Mats van Soolingen
Braakliggend bouwterrein bij station Noord van de Noord/Zuidlijn. Op het deel het dichtst bij het station is de komst van 600 woningen nu onzeker. Op de rest is woningproject Noorderkwartier gepland, dat binnenkort wel van start gaat.Beeld Mats van Soolingen

In Amsterdam-Noord, pal naast het nieuwe sta­tion van de Noord/Zuidlijn, loopt de komst van ruim 600 appartementen, winkels en een hotel nu al maanden vertraging op omdat het projectontwikkelaars AM en Blauwhoed niet lukt aannemers zo ver te krijgen te bouwen binnen de in 2016 afgesproken prijs.

De kosten zijn in de tussentijd zodanig gestegen dat alleen al de offertes van onderaannemers duurder uitvallen dan de totale bouwsom.

Doordat in de afgelopen crisisjaren nauwelijks nieuwbouw is gepleegd, zijn tientallen bouwbedrijven en tienduizenden bouwvakkers verdwenen of omgeschoold. Daarnaast hebben leveranciers van bouwmaterialen hun productie flink teruggeschroefd.

Nu de bouw aantrekt, hebben de overgebleven bedrijven moeite om geschikt personeel te vinden en aan bouwmateriaal te komen. Als die al worden gevonden, kosten ze nu de hoofdprijs.

Geen schop in de grond
Dat belooft wat voor de enorme bouwplannen die Amsterdam voor de komende jaren heeft. Het gemeentebestuur wil tot 2025 ten minste 50.000 nieuwe huizen aanbesteden. De woningen zijn nodig om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen.

Laurens Ivens, demissionair wethouder Wonen, maakt zich dan ook grote zorgen over de stagnatie van de bouw. "Als we niet uitkijken, gaat binnenkort geen schop meer de grond in."

Ook Ivens hoort de verhalen over oplopende kosten, tekort aan personeel en vertragingen. "Wij moeten huizen bouwen om onder meer onderwijzers en verplegers te huisvesten. Door de personeelstekorten in de bouw kunnen we personeelstekorten in onderwijs en zorg moeilijker oplossen. Zo komen we in een vicieuze cirkel."

Versoberde uitvoering
Volgens projectontwikkelaars, bouwers en beleggers draagt Amsterdam zelf ook bij aan de problemen door meer sociale en middeldure woningen te eisen. Daardoor vallen veel projecten niet langer rendabel neer te zetten. Hierdoor zouden al grote en kleine projecten met honderden huizen niet zijn doorgegaan.

Projectontwikkelaars laten nu woninginschrijvingen bewust lopen. "Wij hebben twee aanbestedingen waarvoor de nieuwe regels gelden, laten lopen," zegt Robert Kohsiek van Wonam, een ontwikkelaar van middeldure woningen. "We krijgen het financieel niet rond."

Ivens zegt geen voorbeelden te kennen van projecten die op deze reden niet door zijn gegaan.

In Noord bekijken AM en Blauwhoed nu hoe ze binnen de gestegen kosten de woningen alsnog voor elkaar krijgen. Of dat betekent dat er meer of duurdere appartementen komen, functies vervallen of de uitvoering wordt versoberd, wil een woordvoerder niet zeggen. Evenmin wil ze kwijt wanneer alsnog gebouwd zal worden. "Maar van een bouwstop is geen sprake."

Lees verder: Bouwinfarct: vraag is groot, maar aanbod is vastgelopen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden