Bouwers NZ-lijn weigeren verhoor

In tegenstelling tot (ex-)ambtenaren en (ex-)politici hebben de bouwers geen verschijningsplicht. Foto ANP

AMSTERDAM - Aannemers en door Amsterdam ingehuurde ingenieursbureaus hebben geweigerd te verschijnen voor de openbare verhoren van de raadsenquête naar de Noord/Zuidlijn.

In tegenstelling tot (ex-)ambtenaren en (ex-)politici hebben ze geen verschijningsplicht. Enkelen werkten wel mee aan eerdere, besloten verhoren van de enquêtecommissie. In het stadhuis heerst verontwaardiging over het wegblijven van de commerciële partijen. Een ingewijde: ''Ze halen de gemeente het vel over de oren met gepeperde rekeningen. En ze lachen ons uit als ze verantwoording moeten afleggen.''

Opmerkelijk is de positie van de werknemers van ingenieursbureaus die gedetacheerd zijn bij het gemeentelijke Projectbureau Noord/Zuidlijn. Waar hun ambtelijke collega's opdraafden voor de openbare verhoren, bleven zij weg. De ingenieurs hebben hoofdzakelijk schriftelijk vragen beantwoord. Een enkeling verscheen in een besloten sessie.

Jos Hegeman, directielid van de Combinatie Strukton/Van Oord (bouwers van het metrostation onder CS), is eind juni besloten verhoord. ''Daar zijn, ook onder ede, alle zaken de revue gepasseerd. Er is geen verschijningsplicht en hij zag geen reden hetzelfde verhaal in het openbaar te vertellen. Ook omdat je naar de toekomst moet kijken,'' aldus zijn woordvoerster.

Hans de Koning, directeur Nederland van Max Bögl (aannemer verantwoordelijk voor de lekkende diepwand in het centrum) had ook 'geen behoefte' aan een openbaar verhoor. ''Wij doen de klus waarvoor we in Amsterdam zijn gekomen, zo goed mogelijk. Verder volgen we het proces via de media.'' Een vertegenwoordiger van het bedrijf is wel besloten verhoord.

Dat lag ongeveer hetzelfde bij ingenieurs van bureau Witteveen + Bos, die als technische adviseurs van meet af aan door Amsterdam zijn ingehuurd. Zij voerden mede de onderhandelingen met aannemers en brachten steeds nieuwe declaraties in rekening. Inmiddels maken ze deel uit van het gemeentelijke projectbureau. Een zegsman van het projectbureau zegt dat de ingenieurs 'bang waren de marktpositie van hun werkgevers te schaden'. ''Ze treden niet op in het openbaar vanwege hun contractuele juridische positie.'' (TON DAMEN en BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden