Bouwer afvalscheidingsmachine AEB legt voor miljoenen beslag bij gemeente

De bouwers van de afvalscheidingsmachine van AEB hebben voor miljoenen euro’s beslag gelegd bij de gemeente Amsterdam. Het noodlijdende afvalbedrijf heeft een slepend conflict met de bouwers van de slecht presterende machine.

Beeld ANP

Al sinds de oplevering in 2018 liggen AEB en de bouwers BAM en Banzo met elkaar overhoop over de scheidingsmachine die onder meer plastics, papier en blik uit het huisvuil haalt. De installatie die het huisvuil uit Amsterdam en sommige omliggende gemeenten sorteert, is voor AEB uitgedraaid op een fikse tegenvaller.

Vonnis

Uit een vorige week gepubliceerd vonnis van de Amsterdamse rechtbank blijkt dat AEB het vertikt om de laatste betalingstermijn voor de 29,4 miljoen kostende machine te voldoen. Daarom hebben BAM en Banzo voor het openstaande bedrag van 5,6 miljoen beslag gelegd bij de gemeente Amsterdam.

Amsterdam is niet alleen de enige aandeelhouder van AEB, het is ook de grootste klant van het afvalbedrijf dat vorig jaar in grote financiële problemen kwam.

Uit het vonnis blijkt dat de Raad voor Arbitrage voor de Bouw vorig jaar besliste in het voordeel van de bouwers. Daarmee kwam vast te staan dat de klachten die AEB heeft over het functioneren van de machine niet te wijten zijn aan de bouwers.

AEB wilde nog in hoger beroep bij deze arbitrageraad en weigerde daarom te betalen. Toen de bouwers daarop beslag legden bij de gemeente, stapte AEB naar de rechter. Vergeefs, blijkt nu uit het vonnis.

AEB heeft daarop eieren voor zijn geld gekozen en zijn bank gevraagd garant te staan voor het openstaande bedrag. De bank heeft dat toegezegd, aldus een woordvoerder van AEB. Het afvalbedrijf gaat er daarom vanuit dat het beslag bij de gemeente wordt opgeheven. AEB ziet het hoger beroep in de arbitragezaak met vertrouwen tegemoet, zegt de woordvoerder verder. 

AEB moest ook wel met een oplossing komen, zo blijkt uit de uitleg van een woordvoerder van de gemeente. Als gevolg van de beslaglegging mocht de gemeente geen betalingen meer doen aan AEB, dus ook niet voor het afval dat AEB verwerkt in opdracht van de gemeente. Als het beslag wordt opgeheven, lijkt dat probleem uit de wereld. De gemeentewoordvoerder: “AEB blijft het afval gewoon verwerken.”

Aanloopproblemen

Dat de scheidingsmachine ver beneden verwachting presteert, was bekend. Er waren veel aanloopproblemen en een deel van de reststromen uit de machine bleken onverkoopbaar. Papier en bakjes van pet-plastic gingen daardoor alsnog de afvaloven in.

De prestaties gingen langzaam maar zeker wel vooruit. Daarom besloten de wethouders Marieke van Doorninck (Klimaat) en Laurens Ivens (Afval) onlangs dat de scheidingsmachine een grotere rol krijgt in het afvalbeleid. Plastic wordt nu nog gescheiden opgehaald, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Bij zogeheten ‘nascheiding’ door een scheidingsmachine wordt niet niet alleen veel meer plastic uit het vuilnis gehaald, de samenstelling is ook constant.

Volgens de wethouders betekent het niet dat Amsterdam voor gescheiden afval helemaal afhankelijk wordt van het worstelende AEB. De gemeente onderstreept dat nascheiding de toekomst heeft en dat er meer afvalbedrijven zijn met zulke machines.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden