PlusDAM Prijs

Bouwen voor een wereld zonder afval in Sloterdijk

Zes bedrijven strijden om de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Architectenbureau Door pioniert met hergebruik van materialen in de bouw en vertegenwoordigt stadsdeel Nieuw-West.

Saskia Oranje en Karin Dorrepaal van Door architecten. Beeld Ivo van der Bent
Saskia Oranje en Karin Dorrepaal van Door architecten.Beeld Ivo van der Bent

"Bouw en sloop zorgen voor twee keer zoveel afval als alle huishoudens bij elkaar," zegt Karin Dorrepaal, in 2014 een van de twee oprichters van Door architecten. In de bouw is dus nog een wereld te winnen als hergebruikte materialen meer in zwang raken.

En waarom ook niet? "Huizen uit de jaren dertig zijn erg gewild," zegt Saskia Oranje, de tweede oprichter van Door. "Maar als het gaat om gebruikte materialen van een jaar of tien oud vinden we dat opeens doodeng."

Het komt er dus op aan dat woonwensen veranderen, zodat projectontwikkelaars andere keuzes gaan maken en materialen een tweede leven geven, organische materialen gebruiken of gebouwen zo ontwerpen dat onderdelen herbruikbaar zijn - de idealen van de circulaire economie.

Afdankertjes
De droom van Door: een wereld zonder afval. "Dat onze kleinkinderen niet eens meer weten wat het woord betekent," zegt Oranje. In hun eigen kantoor, in oude zeecontainers, geven ze het goede voorbeeld.

De gevel is bekleed met houten vloerbalken van gerenoveerde huurwoningen uit West. De keukens en toiletpotten zijn afdankertjes van woningcorporatie Eigen Haard, de kunststof kozijnen bleven over na een renovatie.

Hergebruik luistert nauw, ontdekte Dorrepaal bij het aanbrengen van isolatie. "We hebben lange banen gebruikt en ze niet bevestigd met nietjes. Kleine reepjes kun je bijna niet meenemen naar een volgende plek."

Want dat is wel de bedoeling van het Duploachtige containerdorpje achter station Sloterdijk. Onder de naam Tuin van Bret vormt het het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland. Na tien jaar moet het plaats­maken voor de woningen die de gemeente Amsterdam wil bouwen.

De pioniers moeten reuring brengen op Sloterdijk. Dorrepaal: "De gemeente wilde de circulaire economie aanjagen en zag in dat er, als hier straks gezinnen met kinderen gaan wonen, meer moet zijn dan kantoren en goed openbaar vervoer."

Lokhipsters
"Je gaat vanzelf van Sloterdijk houden als je er vaak bent," belooft ze. In de Tuin van Bret is zelfs een wijngaard neergestreken. Oranje, lachend om de manier waarop de pioniers laatst in VPRO-programma Tegenlicht verschenen: "Opeens zijn we lokhipsters!"

In zijn eigen kantoor experimenteert Door met manieren om de werkplek gezond, motiverend en duurzaam te houden. Het probeert bijvoorbeeld bureaustoelen uit met ingebouwde verwarming, misschien zuiniger dan een kamertemperatuur van twintig graden.

Intussen ontwerpt Door een 'smart family house' als appartement van de toekomst. Met een plafondhoogte van 3,60 meter, zodat kamers efficiënter kunnen worden ingericht bij gezinsuitbreiding, met hoogslapers bijvoorbeeld. Het concept komt al terug in twee nieuwbouwprojecten in West.

Het past precies bij wat de architecten als hun taak zien. Oranje: "Iets maken wat de stad nodig heeft." Wie weet mogen ze hun ideeën in praktijk brengen rond Sloterdijk.

En anders werkt het wellicht aanstekelijk op collega-architecten en projectontwikkelaars. "We hebben dat hier al een paar keer zien gebeuren. Dat we dachten: hé, dat is óns verhaal!"

Dit is de zesde en laatste aflevering in een serie over de genomineerden van de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Stemmen kan tot en met morgen op www.amsterdam.nl/damprijs

Lees ook:
Deel 1: 'DGTL is duurzamer dan een weekend thuisblijven'
Deel 2: 'Wij geven economische waarde aan plastic ­afval'
Deel 3: De Ceuvel is het visitekaartje van de circulaire economie
Deel 4: Vandebron: 'Waarom kan je stroom niet gewoon bij die boer kopen?'
Deel 5: 'Zonne-energie kan oplossing zijn nu Amsterdam steeds duurder wordt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden