Lezersbrief

'Bouw Willibrordusgarage is onrechtmatig'

'De gemeente Amsterdam dreigt de wet te overtreden,' schrijven Tom Helmer en Anne Knol in een lezersbrief aan Het Parool. 'Met de Willibrordusgarage dreigt u de Europese luchtkwaliteitsnorm nog verder te overschrijden.'

'Volgens uw eigen onderzoek zorgt deze garage voor meer autoverkeer daarmee voor meer ongezonde lucht' Beeld Amaury Miller
'Volgens uw eigen onderzoek zorgt deze garage voor meer autoverkeer daarmee voor meer ongezonde lucht'Beeld Amaury Miller

Geachte wethouder Pieter Litjens, met deze brief willen we u waarschuwen. De gemeente Amsterdam dreigt de wet te overtreden.

De gemeenteraad vergadert woensdag over de aanleg van de Willibrordusgarage onder het plein aan de ­Servaas Noutsstraat/Sint Willibrordusstraat, vlak bij de Amsteldijk.

Volgens uw eigen onderzoek zorgt deze garage voor meer autoverkeer op de Amsteldijk en daarmee voor meer ongezonde lucht. Uit officiële berekeningen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de kwaliteit van de lucht op de Amsteldijk op dit moment al niet voldoet aan de wettelijk vastgelegde norm.

Met de Willibrordusgarage dreigt u de Europese luchtkwaliteitsnorm nog verder te overschrijden.

De rechtbank in Den Haag oordeelde op 7 september dat de overheid op locaties waar de normen overschreden worden geen maatregelen mag nemen die de luchtkwaliteit nog verder laten verslechteren.

De rechter verwees in haar vonnis nadrukkelijk naar de cijfers van het RIVM. U verwees eerder naar metingen van de gemeente Amsterdam, maar die spelen in het rechterlijke vonnis geen rol.

Zolang het RIVM berekent dat de luchtkwaliteit niet goed genoeg is, mag u van de rechter geen maatregelen nemen die de lucht nog ongezonder maken. De bouw van de Willibrordusgarage is onrechtmatig én ongezond.

Wij vragen u met klem dit plan in te trekken: voor de toekomst van de stad, haar inwoners en het klimaat.

Tom Helmer, buurtbewoner, namens Vereniging Duurzaam
Mobiel Amsterdam

Anne Knol, campagneleider Duurzame Mobiliteit Milieudefensie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden