Bouw VUmc Imaging Centrum start in maart

Vumc begint in maart met de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam, een gebouw waar medische beeldvormende technieken bij elkaar komen. In het gebouw worden patiënten onderzocht, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar onder andere de effectiviteit van behandelingen en medicijnen.

Malika Sevil
Met een beetje radioactiviteit kun je zien wat een medicijn in je lichaam doet. Links is een tumor te zien, die is rechts verdwenen. Dit zijn niet de scans waar biochemicus Guus van Dongen mee werkt. Beeld .
Met een beetje radioactiviteit kun je zien wat een medicijn in je lichaam doet. Links is een tumor te zien, die is rechts verdwenen. Dit zijn niet de scans waar biochemicus Guus van Dongen mee werkt.Beeld .

Het Imaging Center komt aan de Van Boechorststraat, op een nu nog braakliggend terrein naast het ziekenhuis. In maart beginnen de graafwerkzaamheden en in 2019 moet het open gaan. Een van de technieken die daar wordt ondergebracht is die van hoogleraar medische beeldvorming aan het VUmc, Guus van Dongen.

De afgelopen tien jaar werkte hij met zijn team aan een methode waarbij de onderzoekers de medicijnen een beetje radioactief maken. De medicijnen lichten daardoor in de PET-scan op en laten zien waar het medicijn zich aan vastklampt. Aan de tumor, zoals gehoopt. Of aan plekken waar het niks te zoeken heeft: de milt, of erger: de hersenen.

Black box
"Als je anno 2016 een medicijn aan een patiënt geeft, weet je nog helemaal niks," zegt Van Dongen. "De patiënt is een black box. Je kunt tijdens de kuur hooguit kijken of de patiënt er bijwerkingen van krijgt. Pas na langere tijd kun je zien of het medicijn effectief is geweest," zegt Van Dongen.

Dat moet anders, dacht hij. "Waar wij naar gingen zoeken is een soort webcam, waarmee je in het lichaam kunt kijken: wat is daar aan de gang?" Van Dongen en zijn team hebben nu een methode ontwikkeld, waarbij medicijnen licht radioactief worden gemaakt, zonder de eigenschappen van het medicijn te veranderen. Met de methode kan tijdens de behandeling worden gekeken hoe een medicijn zich gedraagt.

Tumor
Als blijkt dat een middel zich niet hecht aan, in het geval van kanker, de tumor, kan de kuur worden gestaakt. Eventueel kan een andere behandeling worden begonnen. Dat scheelt nodeloze bijwerkingen, de aankoop van peperdure medicijnen en belangrijker: tijd. "Het is geen Russische roulette meer."

Lees het volledige verhaal: "In het VUmc Imaging Center is de patiënt straks geen black box meer" [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden