Bouw van sociale huurwoningen wordt verdubbeld

De Amsterdamse woningcorporaties gaan de bouw van nieuwe sociale huurwoningen opvoeren. De productie wordt in twee jaar verdubbeld tot 2400 woningen per jaar.

In de komende twee jaar wordt de bouw van sociale woningen opgevoerd tot 2400 per jaar Beeld Roy Del Vecchio
In de komende twee jaar wordt de bouw van sociale woningen opgevoerd tot 2400 per jaarBeeld Roy Del Vecchio

Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), maakte donderdag bekend dat de bouw van sociale huurwoningen wordt verdubbeld. Een forse injectie is nodig om de nieuwbouw van sociale huurwoningen weer op gang te krijgen. Hoewel de corporaties nog niet hersteld zijn van de ­crisisjaren, zetten ze nu toch stappen vooruit.

"Het is voor Amsterdam belangrijk dat er nu snel veel nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd," zegt De Vries. "Wij hebben intern gekeken wat we kunnen doen. Elke Amsterdamse corporatie heeft onderzocht hoeveel woningen financieel verantwoord gebouwd kunnen worden. Daarna volgde een optelsom om tot streefgetallen voor de bouwproductie in de hele stad te komen."

Met de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) is afgesproken dat de productieverhoging van 1200 naar 2400 sociale huurwoningen 'als bod' aan de stad wordt gepresenteerd.

Dit vergt een verhoging van de investeringen van 180 miljoen euro naar 360 miljoen euro per jaar. En, zo verzekert De Vries, dit gaat niet ten koste van investeringen in woningkwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid. Corporaties zullen dus, zegt De Vries, 'overal een betaalbare huur vragen'.

Nieuw personeel
De corporaties hebben op dit moment nog niet de capaciteit om de nieuwe productiedoelstelling meteen te halen. De ontwerpafdelingen zijn door de ontslagen in crisistijd nog onderbemand, al wordt volop nieuw personeel aangenomen. In 2018 moet de bouw heel dicht tegen het beoogde hoge productieniveau aan zitten volgens De Vries.

Het extra geld komt volgens De Vries deels uit de verbeterde financiële positie van de corporaties. Maar ruimte komt er ook door kostenbesparingen. Een woning bouwen kostte enkele jaren ­geleden nog 200.000 tot 225.000 euro. Op dit moment rekenen corporaties met 150.000 euro per woning aan stichtingskosten.

De Vries: "Corporaties bouwen efficiënter, tegen lagere kosten. Ook worden veel kleinere woningen in de stad gebouwd. Die zijn goedkoper." Ook worden woningen eenvoudiger en iets ­kaler opgeleverd. De keukens zijn bijvoorbeeld simpeler dan een paar jaar geleden.

Rendabeler
Ook zijn de huren hoger, waardoor corporaties meer inkomsten hebben. "Mensen met redelijke inkomens betalen hogere huren," aldus De Vries. "Dat beperkt de kosten die woningcorporaties per huis overhouden na aftrek van de huur over de jaren dat een sociale huurwoning wordt geëxploiteerd; de huizen zijn rendabeler."

Vorige week bleek uit de nieuwbouwcijfers dat de stad dit jaar 5705 huizen in aanbouw neemt, waarvan 629 sociale huurwoningen (exclusief studentenwoningen); tien woningen minder dan vorig jaar. Omdat er een nu nog onbekend aantal woningen is gesloopt, is de netto toename van huizen in dit segment laag.

Het doel was de afgelopen jaren de bouw van 800 sociale huurwoningen en 400 studentenwoningen. Daarnaast bouwen corporaties tijdelijke woningen voor statushouders en jongeren.

*inclusief studentenwoningen, bron: AFWC Beeld Jorris Verboon
*inclusief studentenwoningen, bron: AFWCBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden