Bouw Stadionplein ligt stil door vondst asbest

Het werk op het Stadionplein ligt al weken stil, vanwege bodemvervuiling en een teruggetrokken investeerder. Is het plein wel op tijd klaar voor de EK atletiek in 2016?

Het StadionpleinBeeld Floris Lok

Stadsdeel Zuid bevestigde gisteren dat het werk aan het Noordblok van het Stadionplein 21 augustus is stopgezet. De projectmanager Stadionplein, Ingrid van Leeningen, schrijft in een brief aan omwonenden en bedrijven dat 'bij het afgraven van de bouwput op anderhalf tot twee meter diepte een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen' is. De vondst wordt nu onderzocht.

Van gevaar voor de omgeving of voor de volksgezondheid zou geen sprake zijn. Er zijn volgens de projectmanager geen aanwijzingen dat elders op het terrein ook asbest in de grond zit.

Zuidblok
Ook de bouw van het Zuidblok, met onder meer een 'foodmuseum' en een hotel, is flink vertraagd, waarschijnlijk maanden. Volgens Bernlef de Vries, adjunct-directeur van Vink Bouw in Nieuwkoop, kwam het bouwproject eind april op losse schroeven te staan toen de Lindner Hotel Gruppe onverwacht afhaakte. De gesprekken waren in vergevorderd stadium.

Het stadsdeel zegt dat de problemen met het zuidelijk deel zo goed als voorbij zijn omdat een nieuwe exploitant is gevonden. De Vries van Vink Bouw wil zo ver niet gaan. 'We zijn bijna rond, maar dat waren we met Lindner ook.'

Hij heeft goede hoop dat de bouw begin volgend jaar kan beginnen. Dan zou hij ook nog voor de start van de atletiekkampioenschappen klaar kunnen zijn.

Noordblok
Bouwinvest maakt het Noordblok: een U-vormig gebouw met honderd woningen, winkels, horeca en parkeerplaatsen. In het verlengde van de Van Tuyll van Serooskerkenweg zal het plein leeg blijven. Sebastiaan Capel, voorzitter van het stadsdeel Zuid, verwacht dat de bouw gewoon binnen het oorspronkelijke schema wordt voltooid. 'Ik ga daarvan uit.'

In het oorspronkelijke bouwschema werd al betwijfeld of de doelstelling om klaar te zijn voor de atletiekkampioenschappen van 30 mei 2016 kan worden gehaald. Maar enkele weken vertraging valt in te halen, zegt Capel.


Lees vandaag (10-9) meer in Het Parool: 'De wildste verhalen deden de ronde'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden