'Bouw oud kantoor om tot duurzaam kantoor en niet tot hotel'

Geen hotels, geen studentenhuizen; oude, leegstaande kantoren moeten weer worden omgebouwd tot duurzame kantoorruimte. ABN Amro en projectontwikkelaar OVG slaan de handen ineen.

Herman Stil
Het voormalige Deloittekantoor (midden)op Sloterdijk wordt binnenkort volledig gestript en opnieuw opgebouwd.Onder NS-station Sloterdijk Beeld OVG
Het voormalige Deloittekantoor (midden)op Sloterdijk wordt binnenkort volledig gestript en opnieuw opgebouwd.Onder NS-station SloterdijkBeeld OVG

Met geld van ABN gaat OVG in Amsterdam twee leegstaande kantoorkolossen grondig aanpakken: het voormalige kantoor van Deloitte pal naast NS-station Sloterdijk en het 24-jaar oude kantoorcomplex Olympic Plaza bij het Olympisch Stadion. Daarnaast worden twee kantoortorens in Rotterdam Alexanderpolder aangepakt.

Ze worden de komende maanden tot op het bot gestript en vervolgens voorzien van nieuwe gevels, nieuwe werkvloeren, led-verlichting en nieuwe apparatuur. Omdat bedrijven tegenwoordig grote werkruimtes eisen in plaats van kleine kantoortjes, worden tussenmuren weggesloopt.

"Van een energielabel F worden ze een A," zegt Jan Hein Tiedema van OVG. "Waardoor hun CO2-afdruk 30 procent afneemt. En Olympic Plaza krijgen we zelfs energieneutraal."

Kantoorwees
Tot voor kort werden zulke kantoorwezen steevast verbouwd tot hotel - zoals met de buurman van de Deloittetoren aan het Orlyplein is gebeurd - of (studenten)huisvesting. Zo wordt notabene een oud ABN-pand in Zuidoost nu gesloopt om plaats te maken voor studentenflats.

"Transformatie of sloop en nieuwbouw is minder duurzaam dan herontwikkelen van kantoorgebouwen," zegt Rutger Schuur van ABN Amro. "Wij willen aantonen dat het bij heel veel oudere kantoorgebouwen wel degelijk mogelijk is ze voor de huidige tijd te verbouwen."

Dat gebeurt nu nog sporadisch. Aan de Zuidas krijgt de Postcodeloterij een nieuw hoofdkantoor in een grondig verbouwd bestaand gebouw en worden de Tweelingtorens waar voorheen Akzo en Stibbe waren gevestigd compleet verbouwd.

Maar volgens Tiedema van OVG moet het nog veel vaker gebeuren, ook buiten de top-kantorengebieden. "Met duurzame nieuwbouw van kantoren scoren we in Nederland heel erg goed, maar op het gebied van bestaande kantoren lopen we vreselijk achter. Daardoor kan Nederland zijn klimaatafspraken mislopen."

Kantoorinfarct
Bovendien dreigt anders een kantoorinfarct. "Door de crisis hebben ontwikkelingen in de kantorenbranche zeven jaar stil gelegen. Er zijn veel kantoorgebouwen omgebouwd naar hotel of woonruimte, waardoor we nu moeten oppassen dat er geen tekort aan kantoorruimte dreigt te ontstaan."

Olympic Plaza bij de Amstelveenseweg en het Olympisch stadion is na 24 jaar verouderd. Beeld OVG
Olympic Plaza bij de Amstelveenseweg en het Olympisch stadion is na 24 jaar verouderd.Beeld OVG

In de Amsterdamse binnenstad duwen grote bedrijven al kleinere gebruikers naar de stadsrand, waar het steeds meer ontbreekt aan courante, duurzame kantoorruimte. Ook doordat de gemeente Amsterdam vasthoudt aan zijn crisisbouwstop van kantoren, waarbin alleen mondjesmaat aan de Zuidas kan worden gebouwd.

"Het herstel van de kantorenmarkt biedt mogelijkheden voor bestaande, leegstaande gebouwen," zegt Tiedema. "Dat blijkt volgens OVG ook uit de belangstelling voor de vier gebouwen. "We kunnen we deze gebouwen wel vier, vijf keer verhuren."

Tachtig miljoen
ABN Amro heeft OVG voor de aankoop en de verbouwing van de vier complexen tachtig miljoen euro ­geleend. "Dat is voor ons best een grote stap," zegt Schuur, "we hebben goed naar de risico's gekeken."

"Maar we weten dat in 2050 driekwart van de kantoorgebouwen die er nu staat, nog steeds in gebruik zal zijn. Als je, zoals ABN Amro, kiest voor investeren in vastgoed dan zal je moeten investeren in het verduurzamen van gebouwen."

Tiedema van OVG waarschuwt wel voor een nieuwe vastgoedbel. "Eigenaren van kantoorgebouwen hebben de afgelopen jaren fors waarde afgeboekt. Maar we zien nu alweer het omgekeerde gebeuren. Voor ons als ontwikkelaar geldt wel dat we heel kritisch zullen kijken naar opgeblazen waarderingen voor oude gebouwen. We moeten ze immers ook nog verbouwen."

In Amsterdam Zuidoost gaat OVG nog wel op de oude voet verder. Zo wordt momenteel kantoorcomplex Frankemaheerd bij het Bijlmerplein gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe ING Campus. Daarnaast wordt het huidige ING-complex (het Zandkasteel) verbouwd tot een wooncomplex met 360 appartementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden