Bouw onderkomens Filipijnen verloopt langzaam

De bouw van onderkomens in het rampgebied op de Filipijnen wil nog niet vlotten. Oorzaak is de schaarste aan bouwmaterialen en de aanvoer ervan. Die wordt bemoeilijkt doordat nu veel materiaal moet worden geïmporteerd en dat kost tijd. 'Nog enkele weken', zegt Lex Kassenberg van CARE op de Filipijnen.

Beeld epa

Volgens een woordvoerster van de Samenwerkende Hulporganisaties is er grote vraag naar metalen golfplaten en stevige bevestigingsmaterialen, maar ook simpelweg hamers, spijkers en touwen. Belangrijkste belemmering is de aanvoer van bouwmaterialen, waarvan de prijzen lokaal intussen stijgen. 'We moeten van de inderhaast gebouwde onderkomens goeie noodonderkomens maken', zegt Kassenberg.

De hulpverleners die bezig zijn met de huizenbouw, zetten in op twee fronten tegelijk: directe noodhulp en oplossingen vinden voor de lange termijn. 'Te veel mensen hebben nog geen degelijk onderkomen. We moeten nu zorgen voor mensen die een tijdelijk onderkomen hebben en tegelijk plannen maken voor structurele oplossingen, zodat de onderkomens stevig genoeg zijn om bescherming te bieden bij eventuele nieuwe rampen', zegt Kassenberg.

Indrukwekkend
'De snelheid waarmee mensen zelf weer huizen herstellen, noemen de hulpverleners indrukwekkend', zegt de woordvoerster van de SHO. Noodhulpexpert Jeroen Jurriens van ICCO & Kerk in Actie zegt dat het uitgangspunt is om veiliger en beter te bouwen. 'We moeten ons de komende periode inspannen om de mensen betere materialen te geven en van advies te voorzien hoe ze het beste kunnen bouwen.'

Inmiddels zorgt CARE met geld van Giro555 voor distributie van noodopvangmaterialen aan ruim 3000 huishoudens. ICCO & Kerk in Actie herstelt en bouwt de komende maanden meer dan 1200 huizen op het eiland Panay. En op Leyte en Samar kregen 5000 mensen van Cordaid tentzeilen, hamers en spijkers. Ook het Rode Kruis helpt duizenden mensen aan onderkomens en verscheept op dit moment 1800 nieuwe pakketten met bouwmaterialen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden